Hlavní obsah

Vrchní soud bude znovu řešit vyloučení Samkové z mačetové kauzy

Právo, ČTK, sve
Liberec
Aktualizováno

Advokátka Klára Samková může být vyloučena z obhajoby obžalovaných z mačetového útoku v Novém Boru, při němž byli zraněni tři lidé. Rozhodovat o tom bude Vrchní soud na základě stížnosti, kterou podala nová obhájkyně jednoho z pětice obžalovaných Antonína Sinu Romana Staňková. Samková byla z obhajoby Antonína Sinu odvolána poté, když začal u soudu vypovídat detaily o útoku v rozporu s tvrzením ostatních obžalovaných.

Klára Samková a Romana Staňková k mačetové kauze Video: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

„Paní doktorka Samková, i když už nebyla jeho obhájkyní, činila aktivní kroky proti mému klientovi, kdy se ho snaží znevěrohodnit. A to dopisy, které posílá,“ uvedla Staňková. To potvrdila i předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová.

„Paní doktorka Samková zaslala do věznice dopis, kde zpochybňuje zdravotní stav a schopnost výpovědi Antonína Sinu. Rozhodli jsme tak, že paní doktorka Samková není vyloučená z obhajování zbylých obžalovaných,“ řekla Drahotová. Nová obhájkyně si podala stížnost, kterou posoudí Vrchní soud.

Podle Drahotové Sinu vypověděl, že do nonstop baru, kde došlo k mačetovému útoku, přišel až ve chvíli, kdy už se všechno mlelo. „Tvrdí, že v ruce zbraň neměl a byl to on, kdo se zasadil o to, aby konflikt skončil,“ uvedla Drahotová.

Sinu měl vyhrožovat sebevraždou

„Dostala jsem do situace, která byla pro mě neřešitelná. Na jednu stranu jsem věděla, že (Sinu) vyhrožuje sebevraždou a jsou tam další poznatky, aby moje obavy o jeho život a zdraví byly oprávněné. Na druhé straně to už nebyl můj klient. Pokud to někdo vnímá jako moje porušení povinnosti advokáta, tak musím říci, že bych se tak zachovala v každém případě,“ řekla Samková.

„Je-li vyloučen obhájce právě pro kolizi zájmů, tak v téže věci nemůže dále vykonávat obhajobu žádného z obžalovaných. Právě, aby nemohl užít či zneužít informace, které při obhajobě i toho vyloučeného obdržel,“ řekla Staňková.

Samkové se její postup nelíbí. „Překvapilo mě to. Přijde mi to krajně nekolegiální. Boj mezi advokáty považuji za obzvláště nešťastný způsob obhajoby vlastních klientů,“ dodala.

Svědkyně dostala varování

Před soudem, který kvůli věku obžalovaných probíhá s vyloučením veřejnosti, vypovídala svědkyně, která v inkriminovanou dobu viděla skupinu Romů odcházet z baru „Viděla, že mají v ruce jakési předměty, nekvalifikovala je jako mačety,“ řekla soudkyně.

Svědkyně již dříve zaznamenala v souvislosti se svědectvím jistý nátlak. „Neřekla, že by to byl přímo nátlak, spíš byla upozorněna, aby se v určité části Nového Boru nevyskytovala," dodala předsedkyně senátu.

Neveřejné hlavní líčení bude odpoledne pokračovat výslechem dalšího svědka a čtením listinných důkazů. Na dalším jednání by se měly promítat záběry z kamer.

Jsou obviněni z pokusu o vraždu

Při incidentu v novoborském baru Pivní pomoc v srpnu 2011 byli zraněni tři lidé, na životě byl ohrožen jeden z nich. Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusů o vraždy a výtržnictví s trestem od 15 do 20 let vězení nebo trestem výjimečným, dvěma mladším aktérům hrozí tresty poloviční.

Pátý účastník útoku může jít za ublížení na zdraví a výtržnictví do vězení na pět až 12 let. Podle Samkové je obvinění z pokusu o vraždy pro většinu obžalovaných neadekvátní. Zranění ohrožující život měl podle ní jen jeden z napadených mužů. „Kdyby moji klienti skutečně chtěli ty lidi zavraždit, tak je z dosavadních výpovědí zřejmé, že neexistovala síla, která by jim v tom zabránila,“ řekla po jednom z líčení.

Podle psycholožky nebyl útok plánovaný, byla to akce vyvolaná hněvem. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Jeden host při něm prý jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Proces začal v listopadu za přísných bezpečnostních opatření, zatím pokračuje bez incidentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám