Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat 15 žen viněných z podpory neonacistů

– Praha

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve čtvrtek navrhli obžalovat 15 žen obviněných z podpory a propagace neonacistického hnutí Resistance Women Unity (RWU). Uvedl to mluvčí útvaru Pavel Hanták. RWU je podle policie ženskou odnoží Národního odporu, neformální organizace českých neonacistů. Ženám hrozí až osmileté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté viní ženy ve věku od 22 do 33 let z toho, že se minimálně od začátku roku 2007 jako členky hnutí ve 13 případech podílely na organizaci různých akcí a na zajištění výroby a distribuci materiálů propagujících RWU. Ženy podle policie hnutí podporovaly zejména na akcích uspořádaných pro příznivce krajní pravice, pozvánky a další materiály zveřejňovaly také na internetu.

"RWU ideově navazuje na obdobné ženské organizace hitlerovského Německa do roku 1945 s ideovým podtextem rasové výlučnosti árijských žen," uvedl loni v únoru při obvinění žen Hanták.

Přijetí návrhu od policie potvrdil také děčínský okresní stání zástupce Petr Minich. "Vzhledem k obsažnosti spisového materiálu a jeho příloh bude dozorový státní zástupce spis studovat, přičemž předpoklad případného podání obžaloby by mohl odhadem přicházet ke konci února 2013," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám