Hlavní obsah

Řidič vybrzdil autobus, u soudu se vymlouval, že si spletl pedály

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bohužel stále častý nešvar českých silnic, tzv. vybržďování, zřejmě stálo i za nehodou z loňského září, při které v Brně utrpěla těžké zranění pětaosmdesátiletá seniorka. Na lavici obžalovaných u Městského soudu v Brně usedl třicetiletý Roman Zábrš. Podle státního zástupce vybrzdil autobus hromadné dopravy, ve kterém upadla a zranila se seniorka. Místo pomoci měl muž jen ukázat z okna svého vozu vztyčený prostředníček a ujet. Nyní mu hrozí až osm let za mřížemi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Roman Zábrš podle obžaloby vybrzdil autobus a s vulgárním gestem ujel.

Článek

„Obžalovaný za volantem vozidla Volkswagen Vento na ulici Bělohorské těsně za zastávkou Špačkova předjel autobus linky 55, před kterým bez zjevné příčiny prudce zabrzdil, takzvaně vybrzdil, a donutil řidiče autobusu zastavit. V autobusu došlo k těžkému zranění ženy, utrpěla zlomeninu krčního obratle,“ prohlásil státní zástupce.

Zábrš se před soudem hájil tím, že ho autobus vyjíždějící ze zastávky ohrozil a on pak zpanikařil. „Musel jsem strhnout řízení, abych se vyhnul autobusu. Pak jsem si ze stresu spletl pedály a auto mi chcíplo. Řidič za námi vyběhl z autobusu, já nastartoval, s kamarádem kterého jsem vezl, jsme vystrčili ruce z okna, ukázali prostředníčky a odjeli jsme,“ tvrdil Zábrš.

Asi mě chtěl za něco vytrestat, podle mě to nevypadalo jako jeho řidičská chyba.
Řidič autobusu

Pedály si prý ve zmatku spletl přesto, že řídí už deset let a za poslední rok najel 50 tisíc kilometrů. Před soudem se sice kál a omlouval stařence, ale zřejmě má s agresivitou nejen za volantem problémy dlouhodobě. V kartě řidiče má už osm záznamů a byl také dvakrát soudně trestán, za loupež a ublížení na zdraví.

Zraněná seniorka musí i několik měsíců po nehodě nosit korzet a trpí bolestmi.

„Autobus vyjel ze zastávky a pak prudce zastavil. Maminka vyletěla ze sedačky. Lidé v autobuse křičeli na řidiče před námi: Viděli jste to, co to udělal!“ vypověděla dcera zraněné důchodkyně.

„Asi mě chtěl za něco vytrestat, podle mě to nevypadalo jako žádná jeho řidičská chyba,“ kroutil hlavou řidič autobusu. Senát v čele Martinem Vrbíkem nakonec jednání odročil na konec února, kdy by měl zaznít verdikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám