Hlavní obsah

Za vyhýbání se vězení odešel Smetana od soudu s podmínkou

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

S tříměsíčním trestem vězení s podmíněným odkladem na dobu 14 měsíců odešel v úterý od Okresního soudu v Olomouci „tykadlový“ řidič Roman Smetana, obžalovaný z vyhýbání se vězení. Kauza muže, jemuž za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání hrozí až dva roky za mřížemi, však nekončí. Státní zástupce, který požadoval nepodmíněný trest, se proti verdiktu soudu odvolal, Smetana si ponechal lhůtu na odvolání.

Foto: Petr Marek, Právo

Roman Smetana u úterního soudu

Článek

V případě, že rozsudek nabude právní moci, mu však další ani vyšší trest již nehrozí. Soudce Petr Sušil se nechal slyšet, že za takových okolností trestní stíhání Smetany, který ze stejného důvodu čelí i druhé obžalobě, zastaví. „Po dlouhé úvaze jsem došel k závěru, že se jedná o stejnou věc. Tedy nelze za ni trestat dvakrát,“ vysvětlil Sušil.

„Jsem mile překvapen, že se soudce takto k tomu postavil a své rozhodnutí i velmi dobře odůvodnil. Potěšilo mě i to, že se neztotožnil s argumentací státního zástupce a hlavně, že mě neodsoudil nepodmíněně. Bohužel, je tu odvolání a tak vše bude pokračovat. Že tak žalobce učinil, mě však nepřekvapilo. Já sám ještě zvážím, jak se k celé věci postavím,“ řekl bezprostředně po verdiktu soudu Smetana.

Nevykonal veřejné práce, musel do vězení

Smetanu poslala do vězení žena někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS) Markéta Langerová, a to na 100 dnů za to, že odmítl vykonat 100 hodin veřejných prací, které mu společně s náhradou škody uložila za poničení plakátů před volbami do Sněmovny v roce 2010.

Bývalý řidič se však vězení vyhýbal. Nastoupit tam měl na konci března, policii se vydal sám před zraky televizních kamer asi po měsíci po odborářské demonstraci v Praze. Soudce Sušil v tomto případě původně rozhodl trestním příkazem, kdy mu uložil rovněž podmíněný trest. Žalobce ale s verdiktem nesouhlasil, označil ho za příliš mírný, a proto Sušil musel nařídit hlavní líčení.

Druhá obžaloba na Smetanu byla podána poté, co se odmítl podrobit zákonům na podzim. Po přerušení trestu se do káznice měl vrátit 8. října, což neučinil. Policie jej zadržela o týden později v Praze. Brány věznice Smetana opustil těsně před Vánocemi.

Demonstrace na podporu řidiče

Na tři desítky příznivců Smetany se v pondělí sešly v Olomouci před zdejší radnicí. Lidé mu chtěli vyjádřit podporu před úterním prvním ze dvou procesů.

„Přišli jsme sem proto, abychom podpořili právo na svobodu projevu. Korupčníky, zloděje a další vředy společnosti prezident Klaus amnestoval a poctivého člověka Romana Smetnu nechal zavřít a to jen za to, že počmáral předvolební plakáty. Soudu chceme vzkázat, aby se neřídil jen právem, ale i zdravým rozumem a smyslem pro spravedlnost,“ řekl v průběhu pětadvacetiminutové demonstrace například Milan Daniel.

Foto: Petr Marek, Právo

Demonstranti na podporu Romana Smetany

„Nechtěla jsem přijít, protože jsem nemocná. Nespravedlnost, která tady je, mě však štve a proto jsem tady. Nejde o mě. Mám své roky. Mám ale děti a vnuky. Vláda pro mladé nic nedělá. Je tady bordel a za všechno mohou právě vláda a Klaus. Smetanu chtějí zavřít za počmárání plakátů, ale že jiní kradou milióny, jim nevadí,“ tvrdila zase Jarmila Kremplová.

„Roman jen projevil svůj názor a je za to šikanován. Zvláště teď po prezidentské amnestii je to hrozné. Slušného člověka zavřou snad jen proto, aby kriminály nezůstaly prázdné. Absolutně s tím nesouhlasím,“ přidal se i Jiří Melzer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám