Hlavní obsah

Soud si vyložil amnestii po svém, stíhání krále pašeráků z 90. let nechal dál běžet

Právo, Patrik Biskup

Zločinci, kteří dlouhé roky utíkali před spravedlností a teď díky prezidentské milosti doufají v beztrestnost, budou možná zklamáni. To je třeba případ hlavního aktéra lihové kauzy z 90. let Jaroslava Šrubaře (52) z Karvinska.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Jaroslav Šrubař u plzeňského soudu po návratu z Jižní Ameriky, kde se pět let skrýval.

Článek

Šrubař byl v roce 2006 jako uprchlý odsouzen na 9 let za stamiliónové daňové úniky a jeho případ musel soud znovu otevřít loni v říjnu, poté co se král pašeráků vrátil a požádal o obnovu procesu. Krajský soud minulý týden v neveřejném jednání rozhodl, že se na Šrubaře amnestie nevztahuje.

„Dostali jsme vyrozumění od soudu, že trestní řízení bude dál pokračovat,“ potvrdila Právu náměstkyně plzeňské krajské státní zástupkyně Dagmar Lindenthalová.

Spory kolem výkladu amnestie

Podle Šrubařova obhájce Tomáše Štípka je rozhodnutí soudu nezákonné. „Amnestie jasně nařizuje, že musí být zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let a trestní sazba nepřevyšuje hranici deseti let,“ prohlásil Štípek s tím, že z toho je jasné, že milost se nevztahuje pouze na ty, kteří byli uprchlí ke dni vyhlášení amnestie.

Jenže soud to takhle jednoznačně neviděl. Podle jeho názoru z amnestie není jednoznačné, zda je řízení proti uprchlému myšleno skutečně pouze ke dni jejího vyhlášení.

Soudu se také nejeví správné, aby prezidentské dobrodiní využívaly osoby vyhýbající se trestnímu řízení. „Amnestie je nařízení, a ne aby si ji každý vykládal po svém. To by ji nemusel prezident vyhlašovat. Já sice chápu motiv soudu a dokážu se vžít do jeho kůže, ale amnestie neřeší, kdo zavinil průtahy. Je postavená tak, jak je postavená, a měli bychom to všichni respektovat,“ reagoval Štípek. Ten se může bránit až v rámci podaného odvolání proti rozsudku, který plzeňský soud v této trestní věci vynese.

„Samozřejmě, že do toho půjdeme a amnestie bude jedním z našich hlavních argumentů,“ řekl Štípek.

Bradáčová pochválila soudy

O tom, zda Šrubařův případ patří do amnestie, bude rozhodovat Vrchní soud v Praze. Pro Vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou to bude pozitivní zpráva, pokud výklad krajského soudu přijme i soud vyšší instance. „Je vidět, že soudy velmi obezřetně přezkoumávají, zda se tyto kauzy pod rozhodnutí prezidentské amnestie vztahují, či nikoliv. Zrovna tak i my budeme hledat argumenty pro podání stížnosti proti těm rozhodnutím, kde trestní stíhání soudy zastaví,“ uvedla Bradáčová.

Šrubař byl před šesti lety odsouzen coby hlava gangu, který v letech 1997 a 1998 pašoval z Itálie do České republiky alkohol a nedanil ho. Podle žalobců způsobil škodu téměř půl miliardy korun.

K soudnímu jednání Šrubař nechodil a přítomen nebyl ani při vyhlášení rozsudku. Poté, co byl propuštěn z vazby, utekl do Jižní Ameriky, kde se skrýval. Po pěti letech napsal soudci, že by chtěl obnovit proces. Ten mu vzkázal, že to je možné, jen pokud se osobně dostaví.

Šrubař k soudu skutečně v září 2011 přijel, policie ho zatkla a putoval do vězení. Musí si totiž ještě odsedět pětiletý trest za vydírání Romana Sadílka, který byl při obchodování s nelegálním lihem Šrubařovým bílým koněm a jako korunní svědek proti němu svědčil. Devítiletý trest za pašování lihu soud zrušil a případ nyní znovu projednává. Podle trestního řádu totiž v případě, že pominuly důvody, pro které se řízení proti uprchlému vedlo, soud musí odsuzující rozsudek zrušit a žalobu projednávat od začátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám