Hlavní obsah

Zadržený svůj návrat plánoval dlouho před vyhlášením amnestie

Právo, Jakub Troníček

Jeden z hlavních aktérů kauzy vytunelovaného fondu Trend, který se osm let skrýval před českou spravedlností v zahraničí, plánoval svůj návrat do Česka nejméně od září. Tedy čtyři měsíce před vyhlášením amnestie, kterou si svým překvapivým vydáním do rukou policie zajistil.

Foto: Novinky

Na policejní služebně v centru Prahy se bodl muž nožem do krku

Článek

Právu to řekla mluvčí královéhradeckého soudu Jana Kliková s tím, že právě v září muž soudce o svém záměru vrátit se do republiky prostřednictvím svého advokáta informoval.

Potvrdila tak dřívější advokátovo vyjádření, že návrat v polovině prosince byl dlouho plánovaný. „S amnestií to rozhodně nesouviselo. Důvodem byl fakt, že mému klientovi se mělo narodit v republice dítě,“ řekl ve čtvrtek Právu advokát.

Muž se podle něj před českými úřady skrýval v jihoamerickém Peru, kam za ním jeho partnerka dojížděla. Čtyřměsíční zpoždění návratu proti původním plánům podle advokáta způsobila složitá organizace.

„Z Peru nelétá žádný přímý spoj do Prahy, a protože na mého klienta byl vydán evropský zatykač, byl by při přestupu v zahraničí automaticky zatčen a umístěn do vydávací vazby. Tomu se chtěl vyhnout,“ vysvětlil.

Doplnil, že proto muž nejdříve neúspěšně žádal soud o dočasné zrušení evropského zatykače. Příslušná žádost ze září loňského roku je podle něj založena ve spise k celé kauze.

Španělská policie jen jako doprovod

„Když soud naší žádosti nevyhověl, tak jsme začali vyjednávat s Interpolem. Tam se nakonec podařilo domluvit, že policisté klienta při přestupu ve Španělsku pouze doprovodí na navazující spoj a že bude zadržen až v Praze,“ doplnil advokát.

Česká policie podle něj byla o době příletu dopředu informována. Po zadržení putoval před soud, který rozhodoval o vazbě. Pro tu ale podle Klikové neviděl důvod. „Byl proto propuštěn na svobodu,“ poznamenala s tím, že mu bylo pouze zakázáno vycestování za hranice.

Muž byl v době svého návratu z úkrytu na základě říjnového rozhodnutí královéhradeckého soudu obžaloby zproštěn a měl čekat na odvolací řízení pražského vrchního soudu. K tomu už ale v souladu s prezidentskou amnestií nedojde.

Definitivní rozhodnutí o zastavení stíhání zadrženého i dalších sedmi exmanažerů fondu soudu by podle Klikové mělo padnout do čtrnácti dnů.

Právo už ve čtvrtek informovalo, že kdyby se muž do republiky vrátil až po Novém roce, tedy alespoň o dva týdny později, tak by se na něj amnestie nevztahovala. Načasování návratu tak vyvolalo spekulace, že o chystané amnestii věděl dopředu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám