Hlavní obsah

Ve stánku s hračkami nakupovali zákazníci pervitin a heroin

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stánek s hračkami na tržnici ve Folmavě na Domažlicku byl zástěrkou, která měla krýt rozsáhlý obchod s drogami. Jezdili si sem pro ně němečtí překupníci a konzumenti, a to nejméně půldruhého roku.

Ve stánku s hračkami prodávali pervitin a heroinVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Nakupovali marihuanu, pervitin a heroin. Klec spadla v úterý, kdy detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) zadrželi ženu, která stánek obsluhovala. Mladá Vietnamka skončila ve čtvrtek ve vazební cele.

„Sdělili jsme jí obvinění z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Jelikož jde o trestnou činnost velkého rozsahu, je ohrožena až dvanácti lety vězení,“ řekla Právu Věra Brázdová z plzeňského krajského státního zastupitelství.

Ta také soudci navrhla uvalení vazby. „S ohledem na hrozbu vysokého trestu by mohla stíhaná uprchnout, nebo také pokračovat v trestné činnosti,“ vysvětlila žalobkyně, proč chtěla, aby cizinka nezůstala na svobodě.

Signál přišel z Německa

Čeští policisté se do případu zapojili loni v lednu na základě oznámení německých kolegů. „Předali nám informace z jejich trestního řízení.

Z nich vyšlo najevo, že na folmavské tržnici u kostela působí Vietnamka, která ve dvou případech prodala pervitin. Na základě tohoto poznatku jsme zahájili úkony trestního řízení a pomocí operativní techniky začali aktivity cizinky mapovat. Postupně pak přibývaly další případy nelegální distribuce drog,“ upřesnila Brázdová.

Celkem se podařilo odhalit desítku stálých odběratelů. „Ti jsou stíháni v Německu,“ upřesnila.

Němci nakupují v českém příhraničí hlavně pervitin, který je mezi tamními narkomany známý pod názvem Crystal Speed. Jeho cena je okolo 25 eur za gram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám