Hlavní obsah

Soud kvůli amnestii zastavil stíhání obchodníků se zbraněmi

Liberecký krajský soud zastavil trestní stíhání dvou bývalých manažerů Agroplastu, kteří čelili obvinění z nelegálního obchodování se zbraněmi. Řekl to krajský státní zástupce Jan Jakovec. Proces s Petrem Perničkou a Zbyňkem Švejnohou se vlekl více než devět let a na případ se vztahovala amnestie prezidenta Václava Klause.

Článek

"Rozhodnutí soudu nám bylo doručeno dnes. Nemáme důvod se proti němu odvolávat. I podle našeho názoru se amnestie na tento případ vztahuje," uvedl Jakovec. Zda případ skutečně končí, bude podle něj záležet na postoji obžalovaných mužů. "Mají právo trvat na projednávání věci," upozornil Jakovec.

Bývalým manažerům Agroplastu Petru Perničkovi a Zbyňku Švejnohovi hrozilo až osm let vězení. Obžaloba tvrdila, že Agroplast v letech 1994 až 1999 obchodoval se zbraněmi bez povolení a licence. V případu hrál důležitou roli ruský trh. Na Agroplast v minulosti také americká vláda uvalila přísné sankce kvůli podezření z prodeje 40 bojových letounů MiG-21 do Severní Koreje. Pernička i Švejnoha od počátku vinu odmítali.

Proces se před několika lety rozdělil na dvě části. Před soudem se projednával údajně nelegální prodej několika migů, další tři skutky se vrátily do přípravného řízení. I na ně se vztahovala amnestie a podle Jakovce státní zástupce, který případ dozoroval, trestní stíhání zastavil už minulý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám