Hlavní obsah

Měl jsem chuť ji zabít, řekl muž obžalovaný z vraždy matky. Dostal 17 let

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, René Chvalina

Za vraždu vlastní matky poslal ve čtvrtek senát královéhradeckého krajského soudu třiatřicetiletého Daniela Halbrštáta na 17 roků do věznice s ostrahou. Obžalovaný se k činu před soudem přiznal. Podle jeho slov měl nutkání svou vlastní matku zavraždit už od dětství. Svou nenávist cítil i ke svému otci a před soudem nevyloučil, že jeho obětí se mohl stát i on. Obhájce po poradě s obžalovaným i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Foto: David Taneček, ČTK

Eskorta přivádí Daniela Halbrštáta (vpravo) obžalovaného z vraždy matky

Článek

Tragédie se stala v polovině října loňského roku v Letohradu na Orlickústecku. Ten den však nic nenasvědčovalo tomu, že dojde k nepochopitelnému útoku syna na svou vlastní matku. Devětapadesátiletá žena, se kterou její syn žil ve společné domácnosti uvařila oběd a chystala se do práce. V tu chvíli něco prohodila o svém kocourovi, že se ho nemusí bát a to mělo být pomyslnou kapkou pro Halbrštáta.

Chtěl jsem ji za každou cenu zabít. Vyhrnul jsem jí oblečení, aby mi nepřekáželo, a pak jsem ji začal bodat.
Odsouzený

„Prostě přetekl pohár. To neměla říkat, měl jsem na kocoura vztek, protože už dříve mi znečistil pokoj,“ vysvětloval soudu startovací moment svého běsnění třiatřicetiletý muž. Do ruky si vzal kladivo a nic netušící matku udeřil do hlavy. „Chtěl jsem ji trefit do spánku, ale při druhé ráně se zlomila dřevěná násada kladiva,“ popsal začátek útoku obžalovaný muž.

Když se těžce zraněná matka sesunula k zemi, vydal se bezcitný syn chladnokrevně do kuchyně, kde si vybral nejdelší nůž. „Chtěl jsem ji za každou cenu zabít. Vyhrnul jsem jí oblečení, aby mi nepřekáželo, a pak jsem ji začal bodat. Chtěl jsem ji bodnout co nejhlouběji do srdce a zabořil do ní nůž až po rukojeť,“ tvrdil Halbrštát.

Nevím, proč jsem s ní zůstal bydlet. Ke mně se chovala matka celkem dobře, ale chuť zabít jsem měl už od dětství.
Odsouzený

Brutální útok se však obviněnému muži stále nezdál a nakonec zakryl matce rukou pusu i nos, aby nemohla dýchat. „Matka se vůbec nebránila, poté, co přestala dýchat, jsem se šel umýt“ popsal nepochopitelné jednání obžalovaný.

Na otázku soudu, zda svého činu lituje, uvedl, že ano. Na další dotaz, zda lituje i matku odpověděl: „No tak trošku.“ Obžalovaný muž před soudem přiznal, že obětí se mohl stát i jeho otec.

Podle svědků z okolí rodinného kruhu se k matce do té doby choval normálně a nic nenasvědčovalo tomu, k jaké tragédii dojde. Jeho rodiče se rozvedli, když mu byli čtyři roky a své pocity tajil obžalovaný muž celý život.

Soudu však obžalovaný muž nedokázal vysvětlit, proč se od matky neodstěhoval, když mu tak vadila. „Nevím, proč jsem s ní zůstal bydlet. Ke mně se chovala matka celkem dobře, ale chuť zabít jsem měl už od dětství“ přiznal Halbrštát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám