Hlavní obsah

Podvedení klienti chtějí po realitce své peníze, jeden je stíhán pro vydírání

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V případu krachující plzeňské realitní kanceláře Styl, která dluží desítkám klientů milióny za prodané nemovitosti, padlo první obvinění. Netýká se ale ani jedné ze dvou spolumajitelek realitky vyšetřované policií pro podezření ze zpronevěry, ale naopak jde o jednoho z poškozených, který si na ně ostře došlápl a chtěl své peníze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zahájili jsme trestní stíhání čtyřicetiletého muže pro přečin vydírání. Ten oběma ženám vyhrožoval, že když do nějaké doby nedostane peníze, tak si to s nimi vyřídí,“ řekla ve středu Právu policistka Martina Korandová s tím, že majitelkám realitky byla nabídnuta krátkodobá policejní ochrana, což odmítly. Obviněnému muži hrozí až čtyři roky vězení. Podle informací Práva mu realitka dluží bezmála čtyři sta tisíc korun.

Jak už Právo informovalo, poškozených RK Styl je už více než dvacet. Kriminalisté v závěru loňského roku v kanceláři firmy v Resslově ulici zajistili veškeré účetnictví a další doklady. Případ je zatím ve stadiu prověřování.

Například loni v létě prodal Miroslav Verbič prostřednictvím zmiňované realitní kanceláře rodinný dům v Horní Bříze za 3,5 miliónu korun. Dostal ale jen polovinu z celkové částky a na zbytek peněz čeká marně. „Vysvětlovali mi to tím, že se před dvěma lety dostali do finančních problémů a teď se snaží tu černou díru nějak zamáznout,“ řekl Právu Verbič.

Firma je v platební neschopnosti

Právní zástupce realitky Petr Čechura na dotaz Práva uvedl, že firma je nyní v platební neschopnosti. „Momentálně není schopná dostát svých závazků. Její jednatelky jsou si vědomy nastalé situace a snaží se ji aktivně řešit,“ prohlásil Čechura.

Plzeňský advokát František Koranda, který zastupuje většinu poškozených, upozornil na to, že se tito lidé jako prodávající dostávají do konfliktu s finančním úřadem. „Ten jim posílá výzvy k zaplacení daně z převodu nemovitostí, ačkoliv tuto úhradu se zavázala provést realitní kancelář, ale neudělala to. Poškození tedy nejen že nedostali uhrazenu kupní cenu, ale dále musí ještě uhradit zmiňovanou daň, což jsou tři procenta z ceny nemovitosti. Na to někteří z nich už nemají finanční prostředky,“ uvedl Koranda.

Realitní kancelář Styl funguje od roku 2007. Vlastní ji Jana Mikulová a Iveta Kadlecová, které vystupují i jako jednatelky. Z účetní uzávěrky z roku 2011, která je součástí sbírky listin uvedené v obchodním rejstříku, vyplývá, že firma měla k uvedenému roku závazky ve výši téměř třináct miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám