Hlavní obsah

Vondruška stojí opět před soudem, jeho obhájce mluví o politickém procesu

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Okresní soud v Liberci ve středu znovu otevřel případ komunistického exposlance Josefa Vondrušky, který měl podle obžaloby na začátku 80. let ve věznici v Minkovicích u Liberce týrat politického vězně Jiřího Wolfa. Za zneužití pravomoci veřejného činitele mu hrozí až deset let vězení. Vondruška, který v Minkovicích pracoval jako vychovatel, vinu odmítá. Soud ho na jaře 2011 zprostil obžaloby, ale odvolací soud případ znovu vrátil do Liberce.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Josef Vondruška stanul opět před libereckým okresním soudem.

Článek

„Soud musí rozhodnout ve všech bodech obžaloby, musí vyslechnout další svědky a zodpovědět, zda ve věznici v Minkovicích docházelo k týrání,“ vyjmenoval některé důvody, proč se případ vrátil k novému projednání předseda soudního senátu Pavel Pachner. Ten dřívější pro Vondrušku osvobozující verdikt odůvodnil rozpory ve výpovědích Wolfa i dalších svědků a problematickým dokazováním událostí s odstupem třiceti let.

Podle Vondruškova obhájce Kolji Kubíčka obnovené projednávání případu bude mít stejný výsledek jako při prvním rozhodnutí. „Odvolacímu soudu jde o to, aby pranýřoval Minkovice, aby pranýřoval celý socialismus, aby pranýřoval obžalovaného jako člena KSČ. Je to politický proces,“ tvrdí obhájce.

„Navrhoval jsem uznat obžalovaného vinným a navrhoval jsem další důkazy či slyšení některých svědků. Okresní soud mým návrhům nevyhověl, ale krajský soud mi dal za pravdu,“ řekl státní zástupce Miroslav Mareš, který byl s obnovením procesu spokojen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám