Hlavní obsah

Detailně naplánoval únos a vraždu, soud mu potvrdil 15 let vězení

Olomouc

Za přípravu únosu a vraždy brněnského podnikatele si dvaadvacetiletý Eduard Kristek definitivně odpyká 15 let ve vězení. Rozhodl o tom ve středu olomoucký vrchní soud. Potvrdil původní rozsudek brněnského krajského soudu, proti němuž se mladík odvolal. Podnikatele chtěl podle rozsudku připravit o peníze a poté i o život, plány osnoval v prosinci roku 2011. Na únos nedošlo, mladíka při příjezdu na čerpací stanici zadržela policie.

Článek

Podle obžaloby si Kristek pro své plány vyhlédl podnikatele provozujícího servis a čerpací stanici. Chtěl jej prý unést, odcizit mu osobní věci, násilím se dozvědět PIN kódy k jeho platebním kartám, získat tak peníze nebo jej případně chtěl donutit uzavřít darovací smlouvu.

Kristek prý několik dní sledoval provoz na čerpací stanici, zjišťoval si informace o podnikateli, jeho zvyklosti a začal shánět lidi, kteří by mu s plány pomohli.

Se svým úmyslem se svěřil známému, jemuž předal plynovou pistoli s náboji. Podnikatele chtěl Kristek podle obžaloby unést 15. prosince 2011 a po získání peněz jej usmrtit. Plánoval však také smrt muže, který mu měl pomáhat tak, že by peníze uneseného podnikatele vybral. Plány však Kristkovi překazila policie, kterou informoval právě jeho známý. V roli komplice, jenž jim měl pomoci únos uskutečnit, vystupoval v závěru také policista.

V počítači mladíka poté policisté objevili údaje, které si o podnikateli shromažďoval, i návrh darovací smlouvy. Z přípravy vraždy jej podle soudu usvědčují také zvukové záznamy. Mladíkovi původně hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám