Hlavní obsah

Rozsáhlý požár u Bzence nemá viníka, policie případ odložila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Nepodařilo se zjistit příčinu jednoho z největších přírodních neštěstí v zemi, řekl mluvčí policie Petr Zámečník. Vyšetřování loňského požáru lesa u Bzence na Hodonínsku proto bylo odloženo. V oblasti nazývané Moravská Sahara shořelo 165 hektarů lesa. Firmě Lesy ČR vznikla škoda 27 miliónů korun. Masivní požár likvidovalo několik dní téměř 1 500 hasičů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Požár lesa na Hodonínsku nemá pachatele

Článek

Mluvčí zdůraznil, že se vyšetřovatelům nepodařilo získat žádné informace, které by vedly k objasnění příčiny požáru. Ze zjištěných poznatků vyplývají dvě možnosti, a to nedbalost při kouření nebo neopatrnost při zakládání ohně v přírodě. Jde však jen o teoretické možnosti, jakékoli důkazy chybí.

Policie se případem zabývala pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Oblast ohniska požáru prohledali policejní specialisté hned po likvidaci plamenů. Využili k tomu i dva služební psy vycvičené na vyhledání zápalných látek v terénu. Nic takového se ale nenašlo.

V oblasti se nalezly stopy po střelbě. Hovořilo se o tom, že právě ta zažehla vyprahlý porost. Experti to ale nepotvrdili. K jasnému stanovení příčiny nepomohly ani výslechy mnoha svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám