Hlavní obsah

Úplatky z kauzy Rath firmám výdělek nepřinesly, zjistila policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvinění v kauze poslance Davida Ratha utratili za údajné úplatky výrazně víc peněz, než kolik jim přinesl zisk ze zmanipulovaných veřejných zakázek ve středočeských nemocnicích.

Foto: Novinky

David Rath přichází do Sněmovny.

Článek

Podle Rathových obhájců to vyplývá ze čtyř znaleckých posudků, které si nechala vypracovat sama protikorupční policie. Všechny expertizy se týkají skutků, ve kterých jako obviněný figuruje právě David Rath.

Podle dozorového státního zástupce Petra Jiráta ale vyšší výdaje na úplatky než výdělek za provedení zakázek nic nemění na faktu, že šlo o korupci.

Právu tento týden řekl, že podezřelí vesměs předávali milióny už v okamžiku, kdy vyhráli tendr, ale ještě jej nerealizovali.

„Částka, která je v posudcích stanovena, je prospěch obviněných a nemá to nic společného s úplatky. Jestli ten úplatek dali dříve a pak počítali s tím, že se zahojí z nějakého zisku, a ono jim to nevyšlo, to je druhá věc. Ale na předání úplatku to nemá naprosto žádný vliv,“ míní státní zástupce.

Jako příklad toho, že se uplácelo ještě před samotným zhotovením zakázky, uvedl Jirát chystaný projekt rekonstrukce zámku Buštěhrad.

Středočeský kraj dodnes opravu zchátralé památky nerealizoval, ale podle Jiráta už za ni úplatky padly.

Doplnil, že i z obvinění vyplývá, že k předání peněz pachatelé přistoupili v okamžiku, kdy měli vyhrát výběrové řízení, a šlo prý zpravidla o cca deset procent z vysoutěžené ceny zakázky.

Znalci podle Jiráta zhotovili expertízy nejen na čtyři tendry týkající se stíhání Ratha, ale na všechny podezřelé zakázky obsažené ve spise, ať šlo o stavební práce, či o vybavení nemocnic.

Zmíněné posudky, do kterých mělo Právo možnost nahlédnout, vyčíslují skutečný čistý zisk dodavatelů a zhotovitelů čtyř veřejných zakázek, kde čelí Rath obvinění.

Například v dosud neuskutečněné téměř dvousetmiliónové zakázce na rekonstrukci zámku Buštěhrad měli obvinění rozdat či přijmout úplatky v celkové výši až 24 miliónů korun, ale podle závěrů znaleckého ústavu ÚRS Praha z 11. prosince činil případný zisk jejích dodavatelů před zdaněním ani ne polovinu této částky, přesněji 11,6 miliónu (viz rámeček).

Zbylé tři posudky z loňského listopadu a prosince, které mají podobný závěr, vypracoval na žádost policistů pražský znalecký ústav PROFI-TEN, a. s.

Seznamuje se se spisem

Fakt, že úplatky byly vyšší než čistý zisk obviněných, už podle Jiráta Rathovi advokáti uplatnili jako součást obhajoby minulý týden u Okresního soudu Praha-východ.

Tamní senát 2. ledna rozhodoval o nové žádosti poslance na propuštění z vazby.

Jejich argumenty ale soudu zjevně nestačily vzhledem k tomu, že návrh pustit Ratha na svobodu zamítl.

Sám poslanec se včera v ruzyňské věznici začal seznamovat s výsledky vyšetřování, ale po­dle jeho obhájce Adama Černého zatím nedostal k dispozici celý spis.

„Nejsou tam vůbec přílohy a rejstříky toho spisu. Celé je to zvláštně bez systému uspořádáno, ani to není chronologicky. Jde o sebrané dokumenty v náhodném pořadí, a pokud to zůstane v tomto strašném stavu, tak bude složitější spis prostudovat,“ řekl Právu Černý.

Zisk ze zakázek
Rekonstrukce zámku Buštěhrad: celková odhadovaná cena neuskutečněné opravy bez DPH činila téměř 192 miliónů, zisk dodavatele před zdaněním měl být 11,6 mil., na úplatcích se prý rozdalo 24 miliónů.
Nemocnice Kolín a Kutná Hora: celková suma za opravu obou byla více než 130 miliónů, zisk zhotovitelů u Kolína přes 4 mil., v případě Kutné Hory šlo dokonce o ztrátu 37 tisíc, úplatky za obě měly dosáhnout až 12 miliónů.
Nemocnice Mladá Boleslav: cena za opravu byla 68 miliónů, zisk téměř 5 mil. a úplatky údajně 6,2 miliónu.
Domov důchodců a Niederleho pavilón v nemocnici Kladno: cena zakázky činila 21,5 miliónu, zisk téměř 1,7 mil., úplatky 2 milióny.
(Závěry znalců podle údajů poskytnutých Rathovým obhájcem Adamem Černým)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám