Hlavní obsah

Nabídl důchodkyni pomoc s exekucí, nakonec ji připravil o dům

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Čtyřiačtyřicetiletý muž z Přerova navrhl loni v červenci třiašedesátileté seniorce z Olomoucka, že jí pomůže s vyřízením exekučního řízení. V něm jí hrozilo, že přijde kvůli dluhu 75 tisíc korun o rodinný dům. Sám ji o něj ale připravil.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Žena, která pečuje o své nemocné rodinné příslušníky, se dostala do finanční tísně. Její plat, z něhož všichni žili, jí nestačil ani na krytí nutných výdajů. Zadlužila se a hrozila jí exekuce domu, protože jí exekutor již neměl co zabavit, ani v domě už nezůstaly žádné cennější věci,“ řekla Právu v pondělí krajská policejní mluvčí v Olomouci Marie Štrbáková.

V tu dobu se podle ní na seniorku obrátil čtyřiačtyřicetiletý jednatel firmy z Přerova, že jí s vyřešením exekučního řízení pomůže pomocí zprostředkovaného úvěru.

„Přestože věděl, že žena nemá dostatek finančních prostředků, nechal ji podepsat dokumenty o výši odměny a celé pohledávky se splatností do dvou měsíců od podepsání smlouvy,“ uvedla mluvčí.

Dům za 800 tisíc

Muž seniorku také nechal podepsat a notářsky ověřit smlouvu o zajišťovacím převodu práva na uvedený dům, včetně smlouvy o zřízení zástavního práva k předmětné nemovitosti. Ženu dokumenty nenechal přečíst a nedal jí ani kopii s výmluvou, že jde pouze o plnou moc k vyřízení exekuce.

„Nyní společnost, za kterou muž vystupoval jako jednatel, získala do vlastnictví rodinný dům v hodnotě nejméně 800 tisíc korun,“ konstatovala Štrbáková s tím, že muž v podstatě využil finanční tísně ženy.

Jednatel je podle mluvčí podezřelý ze spáchání přečinu lichvy. Hrozí mu až pět let vězení. Bližší okolnosti případu jsou dosud předmětem policejního vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám