Hlavní obsah

Amnestovaní spáchali přes 60 trestných činů a přestupků, hlavně kradli a rvali se

Do nedělního poledne bylo na základě amnestie propuštěno 6069 vězňů. Na svém webu to uvedla vězeňská služba. Od sobotního poledne jich přibylo 260. Někteří amnestovaní krátce po propuštění opět překročili zákon. Dohromady se dopustili od čtvrtka do nedělního poledne podle informací na webu policie 36 trestných činů a 30 přestupků.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Ve více než polovině případů se jednalo o majetkové delikty," uvedla mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková.

Část amnestovaných byla znovu zadržena pro potyčky. V bytě v pražských Vršovicích zadrželi policisté amnestovaného vězně, který se v opilosti popral, pro podezření z přestupku. Muže poté pustili, ale on se po pár hodinách vrátil do bytu a ohrožoval lidi nožem. Den po propuštění na amnestii tak skončil zase za mřížemi, ve vazební věznici.

Jeden propuštěný je stíhán pro napadení s následkem smrti. [celá zpráva]

Další byl zadržen pro loupežné přepadení důchodkyně. [celá zpráva]

Původní odhad byl vyšší

Nejvíc vězňů, a to 368, odešlo ze Stráže pod Ralskem. Přes 300 lidí opustilo také věznice v Ostrově a Kynšperku nad Ohří. Věznici na Borech opustilo jen 250 z 1460 tamních vězňů, protože mezi nimi nebylo mnoho odsouzených za méně závažné činy, jichž se amnestie týká. Definitivně skončilo propouštění například v Královéhradeckém a zřejmě i Libereckém kraji nebo v Rapoticích na Třebíčsku.

Ministerstvo spravedlnosti původně odhadovalo, že po amnestii získá svobodu 7416 vězňů. Rozdíl oproti počtu skutečně propuštěných může být podle úřadu v tom, že propočty zahrnovaly i ty, kteří si odpykávají další trest odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám