Hlavní obsah

Amnestie bude stát statisíce, úspory však jdou do miliónů

Právo, Josef Koukal

Doprava soudců do věznic, cestovné pro propuštěné vězně, přesčasy soudních úředníků, to vše v souvislosti s právě realizovanou amnestií prezidenta republiky nepřijde podle ministerstva spravedlnosti stát na víc než řádově stovky tisíc korun.

Foto: Právo

Věznice Pankrác. Ilustrační foto

Článek

Na úsporách na ostraze a zajištění potřeb tisíců propuštěných vězňů přitom už dnes stát vydělává milióny. Tvrdí to alespoň náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS), který má oblast vězeňství na starost.

„Náklady amnestie budeme hravě saturovat z úspor,“ prohlásil v pátek náměstek. „Už v tuto chvíli šetříme na provozních výdajích v souvislosti se střežením pěti tisíc odsouzených,“ podotkl.

Na celkových výdajích na provedení amnestie nese podle něj největší podíl vězeňská služba, teprve po ní například soudy. Ředitelství věznic platí například náklady na převoz trestních soudců do jednotlivých nápravných zařízení, kde už od středy přímo na místě posuzují spisy ke konkrétním kauzám.

„Soudy mají velmi omezený rozpočet na dopravu, vězeňská služba má mnohem víc kapacit,“ vysvětlil to Volák. „Do věznice v Heřmanicích byli například soudci převezeni eskortním autobusem. Je to tedy efektivnější, než kdyby se tam dopravovali jednotlivými auty,“ dodal náměstek.

Prodraží se poštovné

Podle mluvčího vězeňské služby Roberta Káčera je na vyčíslení nákladů spojených s amnestií ještě brzy. Kromě dopravy soudců platí věznice také náklady na dopravu vězňů domů, pokud jsou tito lidé zcela bez prostředků. V případě větších vzdáleností hradí propuštěným i náklady na nezbytnou stravu. „Částku vypočítáme podle vzdálenosti místa bydliště a potom ji vedeme a vymáháme jako pohledávku,“ řekl Právu Káčer.

Pro soudy amnestie velkou zátěž nepředstavuje. Podle člena Volákovy pracovní skupiny, která na průběh propouštění vězňů dohlíží, a předsedy Kolegia předsedů krajských soudů Jana Sváčka většina soudců pracuje v rámci výkonu své normální služby. „Někteří administrativní pracovníci soudů budou mít přesčasy, to by ale na rozpočty soudů nemělo mít dramatický vliv,“ uvedl Sváček.

Vícenáklady podle něj bude ještě v příštích dnech představovat poštovné za rozesílání rozhodnutí o amnestiích u řádově desítek tisíc podmíněně odsouzených lidí, na něž se amnestie vztahuje. Při ceně 30 korun za jeden dopis se zeleným pruhem by se jen poštovné vyšplhalo na statisíce. Soudy však tyto náklady budou podle Sváčka uplatňovat na ministerstvu spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám