Hlavní obsah

Případ únosu disidenta Placáka je promlčen, rozhodl soud

Případ tří příslušníků StB, kteří jsou podezřelí, že v červnu roku 1989 unesli a zbili disidenta Petra Placáka, je promlčen, protože od něj uplynulo více než 23 let. V říjnu o tom rozhodl odvolací senát Městského soudu v Praze.

Článek

Píšou to Lidové noviny. Placák si chce stěžovat na okolnosti procesu i na verdikt.

Bývalým příslušníkům StB soud původně udělil dva nepodmíněné tresty vězení ve výši jednoho a 1,5 roku a jeden podmíněný. Státní zástupkyně v odvolání žádala o vyšší tresty, odvolací senát však při neveřejném zasedání rozhodl, že trestný čin je promlčen.

Placák v souvislosti se svým procesem justici kritizuje. "Dáme to s mým právníkem výš, třeba i k Ústavnímu soudu," uvedl bývalý disident.

Muži podle obžaloby tehdy pětadvacetiletého Placáka unesli, když v červnu 1989 spolu s dalšími zhruba 30 lidmi protestoval proti kácení stromů v pražské Stromovce. Čtyři příslušníci StB ho odvedli ho do auta a odvezli do lesů poblíž Křivoklátu na Rakovnicku.

Placák již dříve u soudu popsal, že tři z nich jej začali mlátit. Údajně dostal několik ran do břicha i kopanců do hlavy. Následně mu muži vzali doklady a nechali ho v lese. Jeden z tehdejších údajných únosců už zemřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám