Hlavní obsah

Spolubydlící nechala umřít na půdě, odvolací soud jí trest o osm let zpřísnil

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na deset let do vězení poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci Janu Kučerovou (50) z Ostravy za to, že nechala v roce 2009 bez pomoci zemřít na půdě svoji těžce nemocnou starší spolubydlící. Vrchní soud tak výrazně zpřísnil loňský verdikt Krajského soudu v Ostravě, který ženě uložil dvouletý trest vězení. Zatímco krajský soud posoudil skutek jako ublížení na zdraví, odvolací jako vraždu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jana Kučerová u soudu

Článek

„Vyhověli jsme odvolání státní zástupkyně, která žádala nejen přísnější trest, ale i změnu právní kvalifikace. Naopak bylo zamítnuto odvolání obžalované,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Kučerová podle obžaloby zatáhla spoře oděnou těžce nemocnou ženu, která nebyla schopna samostatné chůze, v únoru 2009 na nevytápěnou půdu, kde ji položila na kamennou podlahu a tam ji nechala bez pomoci. Žena zemřela v jarních měsících 2009 a její tělo bylo objeveno náhodou až po zhruba půl roce.

„Obžalovaná byla srozuměna s tím, že žena se sama nemůže z půdy vzdálit a bez pomoci tu umře, což se stalo,“ uvedl k verdiktu vrchního soudu Angyalossy.

Odsouzená se k starší ženě do nájemního bytu domu v Ostravě nastěhovala s jejím souhlasem v lednu 2009. Měla přitom přispívat na úhradu nájmu. V bytě setrvala i po smrti ženy až do 1. 11. 2009.

Ve své obhajobě mimo jiné tvrdila, že spolubydlící zemřela přirozeným způsobem a na půdu ji zatáhla už mrtvou. Skutečnost, že úmrtí neoznámila úřadům, se snažila odůvodnit tíživou sociální situací a obavou, že by byla z bytu vykázána.

Reklama

Výběr článků

Načítám