Hlavní obsah

Za vraždu a spálení těla potvrdil Nejvyšší soud 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za udušení muže a spálení jeho těla si Jiří Srnec odpyká 13 let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud, a definitivně tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci. Vražda se odehrála předloni v prosinci v Brně, obětí činu byl bytný Srncovy známé.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Srnec a Andrea Bendová před Krajským soudem v Brně.

Článek

Srnec v dovolání upozorňoval na údajný nesoulad mezi důkazy a právním hodnocením skutku. Prý se jen bránil útoku poškozeného, který byl pod vlivem alkoholu a dlouhodobě měl agresivní sklony. Podle Srncovy obhajoby je nutné čin hodnotit jako zabití s mírnější trestní sazbou. Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že skutečně šlo o vraždu.

"Rozsudek soudu prvního stupně ani usnesení odvolacího soudu netrpí vadami právního posouzení - oba soudy v souladu se zákonem ve zjištěném skutku obviněného správně shledaly naplnění skutkové podstaty zločinu vraždy," stojí v usnesení, které padlo nedávno bez veřejného jednání.

Srncova známá s malým dítětem bydlela u zavražděného muže v podnájmu v jednopokojovém bytě v ulici Kamenačky. Srnec ji chodil navštěvovat, jednou s sebou přinesl lahev slivovice, kterou začali s bytným pít. Žena odešla s dítětem do pokoje a z kuchyně uslyšela zvuky potyčky, například chrčení. Později jí Srnec údajně oznámil, že problém s bytným je vyřešen.

Obžaloba uváděla, že Srnec svou oběť v kuchyni zardousil, muž se hájil tím, že se pouze bránil útoku. Ostatky Srnec podle obžaloby zabalil do igelitového pytle a za dohledu ženy a podle jejích rad je odvezl do lesa. Cestou si koupil benzin a tělo zapálil. O dva dny později žena oznámila na policii, že se její bytný pohřešuje. Vyšetřování pak ukázalo, že zemřel násilnou smrtí. Žena odešla od soudu s dvouletým trestem s podmíněným odkladem na pět let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám