Hlavní obsah

Moje auto řídil pes, honí mě pavouci aneb Policejní kuriozity

Právo, Josef Koukal

Komické výmluvy pachatelů nebo oznámení, která se na místě ukážou být něčím úplně jiným, než pro co oznamovatelé policii na místo volali. I to letos patřilo ke každodennímu chlebu českých policistů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Když 20. května zadržela na Frýdecko-Místecku policie 35letého opilého řidiče, nešlo ještě o nijak výjimečnou událost. Originální byl však způsob, jímž se opilec, kterému už dříve soud řízení zakázal, pokoušel vykroutit. Tvrdil, že vůz řídil jeho drobný šedý pes, kterého posadil na místo řidiče těsně před tím, než ho hlídka dojela, a sám si sedl na místo spolujezdce.

Možná delirantní představy stály i za oznámením z 9. listopadu, kdy si ve Žďáru nad Sázavou dvakrát volal na pomoc policisty 28letý opilec. Nejprve oznámil, že se v jeho ulici povalují dva krokodýli a velké myši, podruhé krokodýla viděl přímo ve svém bytě. Po druhém planém poplachu mu policisté dopomohli k bezpečnému přenocování na jihlavské záchytce.

Honili ho pavouci

Halucinace se podílely i na květnovém oznámení, které přišlo na policii z pražského Chodova. Mladý muž po požití tvrdé drogy zavolal na pohotovostní linku, že tři pánové zde pověsili slečnu do koruny stromu a ona nemůže slézt. Po příjezdu hlídky se ukázalo, že šlo jen o jeho představu.

Podobných případů řešila pražská policie hned několik. „Devátého srpna běhal polonahý muž před pasáží Tesco na Smíchově. Prý se domníval, že jej pronásledují pavouci, a když na ně vystrčí zadek, tak utečou,“ popsala letní příhodu pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová. Muž dostal blokovou pokutu tisíc korun za veřejné pohoršení.

Jiná oznamovatelka přijela v polovině května z venkova na pražské hlavní nádraží, aby si přivolala na pomoc právě zdejší policii. „Prý ji už dva roky někdo ovládá pomocí voodoo. Není z Prahy, ale chce, aby to řešila právě zdejší policie,“ ocitovala z květnového záznamu Kropáčová. Ženu policisté převezli na psychiatrii.

Také nedorozumění

Za řadou mylných oznámení bylo však i nedorozumění. V pražských Holešovicích vyjížděli koncem května policisté k případu domácího násilí poté, co místní občané oznámili, že v bytě v Heřmanově ulici křičí žena o pomoc. Když se dobouchali na majitele bytu, odkud se křik rozléhal, zjistili, že šlo jen o abnormálně hlučný manželský sex.

Podobně zmatečným se ukázal i výjezd k zastávce metra Stodůlky, kde měl na lavičce poblíž MHD pětačtyřicetiletý muž ­se­xuálně obtěžovat malou holčičku. Ve skutečnosti šlo o milenecký pár. Mladé ženě, kterou měl muž na klíně a líbal se s ní, bylo třiadvacet let, pouze vypadala mimořádně mladě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám