Hlavní obsah

Zpěvák Blythe srazil fanouška z pódia schválně, tvrdí státní zástupce

Právo, Josef Koukal
Praha

Až desetileté vězení hrozí americkému zpěvákovi metalové skupiny Lamb of God Randymu Blytheovi za to, že při pražském koncertu srazil z pódia fanouška a ten na následky zranění zemřel. Podle obžaloby, kterou má Právo k dispozici, jednal úmyslně a na mladíkovi si vyléval zlost.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák skupiny Lamb of God Randy Blythe

Článek

Městské státní zastupitelství v Praze podalo na Blythea obžalobu na přelomu listopadu a prosince. Zdejší městský soud nařídil hlavní líčení na začátek února příštího roku.

Blythe na koncertě své skupiny v pražském klubu Abaton v květnu 2010 shodil z pódia fanouška, který po dvou týdnech na následky poranění hlavy zemřel. Letos v červnu Blythea zadržela policie při jeho další návštěvě Prahy. Zpěvák řekl, že o tragické nehodě prý celé dva roky nevěděl.

Z vyšetřovací vazby ho v létě vykoupili členové kapely a fanoušci po celém světě, kteří se složili na osmimiliónovou kauci. Zpěvák okamžitě odcestoval zpět do USA, pražskému městskému soudu však slíbil, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání a bude se dostavovat k hlavnímu líčení.

Obviněný nezvládl situaci během koncertu, vadilo mu nevyhovující prostředí, malé pódium, nedostatečná pořadatelská služba.
Státní zástupce Vladimír Mužík

Dnes čelí obžalobě z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, za které mu hrozí trest od pěti do deseti let vězení. Samotné pozadí smrti 19letého mladíka, který se v průběhu koncertu vyšplhal na pódium, a Blythe ho z něj shodil, bude muset objasnit právě až pražský soud.

Fanoušek ho ničím neohrožoval

Státní zástupce Vladimír Mužík v obžalobě dospěl k závěru, že v žádném případě nešlo čistě o nešťastnou náhodu.

„Obviněný nezvládl situaci během koncertu, vadilo mu nevyhovující prostředí, malé pódium, nedostatečná pořadatelská služba,“ popsal v obžalobě Mužík Blytheovo rozčilení, které dosvědčují svědecké výpovědi.

Někteří fanoušci se za této situace snažili dostat na pódium, přičemž poškozený si prý dokonce některá zpěvákova gesta přímo vyložil jako „pozvánku“ k lezení po jevišti. Dokonce měl pomáhat ke zdolání pódia i dalšímu kamarádovi.

„V této situaci žádným způsobem neohrožoval obviněného, nehýbal se, neprojevoval žádné známky agrese vůči němu,“ uvedl žalobce.

Byl to podle něj naopak Blythe, kdo si musel být vědom, že sražením z pódia může fanouškovi způsobit vážné poranění. Na jeho jednání se měla podepsat špatná nálada, kterou z nedostatečně zajištěného pražského koncertu měl.

Blythe trestán nikdy nebyl, podle psychologů a psychiatrů netrpí žádnou duševní poruchou, není ani chorobně agresivní. Přesto podle žalobce situaci na koncertě nezvládl.

„Jak sám ve svém výslechu uvedl, byl si vědom toho, že pádem z pódia může dojít k závažnému poranění diváka,“ argumentuje žalobce v obžalobě. Za nejzávažnější přitěžující okolnost považuje neodčinitelný následek Blytheova činu v podobě smrti mladého návštěvníka koncertu.

Reklama

Výběr článků

Načítám