Hlavní obsah

Hasiči na Liberecku se museli do Štědrého dne doslova prořezat

Právo, Ludmila Žlábková
Liberec

Obleva, mokrý těžký sníh a následkem jeho působení i popadané stromy trápí hasiče v Libereckém kraji. Do Štědrého dne se tak museli doslova prořezat motorovými pilami. Během pondělních brzkých ranních hodin se situace trochu uklidnila, ale i tak mají hasiči za sebou dalších deset technických výjezdů.

Foto: HZS Pardubického kraje, Právo

Odstraňování následků námrazy

Článek

„Od včerejšího odpoledne do pondělního rána se hasiči v Libereckém kraji nezastavili. Technické zásahy, kam patří i likvidace popadaných stromů, se navýšily o více než 100 procent. Do půlnoci zasahovali jednatřicetkrát. Z toho polovinu událostí řešili na Českolipsku,“ uvedla mluvčí hasičů Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Stromy popadaly buď do částí komunikací, kdy je šlo ještě s obtížemi objet, nebo zcela zatarasily silnice. Tyto komplikace řešili hasiči například na komunikaci z Doks na Mimoň, dále kolem Nového Boru, Zákup, Žandova, Holan, Dubé. Kolem dnešní šesté hodiny pak zaměstnaly popadané stromy hasiče na Semilsku zvláště u Lomnice nad Popelkou. Stromy odstraňovali i z profilu železničních tratí v Lomnici nad Popelkou, v úseku Semily – Košťálov a u Levínské Olešnice.

„Čtyři jednotky hasičů dnes po osmé hodině ranní zasahovaly v části obce Rousínov, kde vlak najel do stromu. Na místě byli profesionálové z Jablonného v Podještědí, dobrovolní hasiči z Nového Boru, Cvikova a liberečtí drážní hasiči. Podle ohlášení osobní vlak najel do stromu, část ho přerazil a část zůstala i s kořeny na něm. K žádným zraněním naštěstí nedošlo,“ dodala Štrauchová.

Zavřené silnice na Orlickoústecku

Obdobná situace je i na východě Čech v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Například na Orlickoústecku je vlivem srážek snížena dohlednost, padá mrznoucí déšť. Podle ujištění silničářů jsou silnice první třídy po chemické ošetření mokré, jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné. Podobně i silnice nižších tříd, vinou ledovky ale praskají větve. Toto nebezpečí hrozí i v dalších částech Orlických hor a Podorlicka a na Svitavsku.

Uzavřeny musely být úseky silnic Knapovec - Dolní Dobrouč a Česká Třebová Skuhrov. Uzavřena je také silnice druhé třídy číslo 315 v úseku Ostrov - Skuhrov.

V Královéhradeckém kraji došlo krátce po osmé hodině k dopravní nehodě na silnici číslo 16 u obce Staré Buky na Trutnovsku v aleji ve směru na Pilníkov. Havárie osobního vozu je se zraněním. Místo nehody je průjezdné, ale ovlivňuje jeden jízdní směr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám