Hlavní obsah

Čtvrtmiliardový požár textilky v Hořicích zřejmě způsobila prasklá zářivka

Právo, Ludmila Žlábková

Policie v neděli předala hasičům k došetření případ sobotního požáru, který krátce po šesté hodině ráno vypukl v areálu textilky Mileta v Hořicích na Jičínsku. Na objektu závodu, zboží a strojích způsobil podle vyšetřovatelů škodu za minimálně 200 miliónů korun. Příčinou vzniku ničivého ohně byla zřejmě závada na elektroinstalaci.

Foto: Policie ČR

Areál požárem poničené textilky Mileta v Hořicích.

Článek

„Čtyři nezávisle vypovídající osoby potvrdily, že za vznik požáru může zářivka, od které chytily okolní hořlavé věci. Ohnisko požáru této verzi odpovídá,“ potvrdila mluvčí policie Iva Kormošová. A doplnila, že teprve po úplném dohašení požáru bude na místo přizván statik, který rozhodne, zda se bude muset budova zbourat nebo ne.

Ohněm byla zasažena přípravna, v níž se zpracovává příze, a část skladu. Naštěstí se hasičům, kterých tu zasahovaly desítky, podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších částí továrny. Podle ředitele jičínských hasičů Libora Zikeše i v průběhu neděle zůstávají na místě hasiči, kteří kontrolují, aby se oheň z ohnisek nerozšířil. „Odčerpáváme také vodu z kanálových šachet, kterými vede elektřina do dalších částí haly, aby firma mohla co nejdříve obnovit výrobu,“ uvedl Zikeš.

Požár textilky MiletaVideo: Jana Šťásková

Při požáru nebyl nikdo zraněn, nebyla nutná ani evakuace místních obyvatel. „Silniční doprava byla v době zásahu hasičů omezována jen v minimální míře, a to kvůli hasičským vozidlům, kteří dováželi vodu z nedaleké obce Sadová,“ dodala Kormošová.

Hořickou Miletu, která je největším zaměstnavatelem ve městě, vlastní indická firma Alok. Pracuje zde na 360 osob. Jak ujistilo vedení firmy, většina prostor nutných k výrobě zasažena nebyla. Co nejrychleji se proto budou snažit obnovit provoz, práce by měla být zachována i pro všechny zaměstnance.

Foto: Policie ČR

Areál požárem poničené textilky Mileta v Hořicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám