Hlavní obsah

Dovezený minerální olej prodávali jako naftu, stát připravili o 110 miliónů

Liberec
Aktualizováno

Nezdaněný minerální olej dovážený z Polska a Německa prodával v Česku vysoce organizovaný gang jako motorovou naftu. Skupina nelegálně obchodovala i s cigaretami a alkoholem. Stát tak na daních připravila minimálně o 110 miliónů korun a zřejmě to není konečná částka. Novinářům to v pátek řekl zástupce ředitele Celního ředitelství v Ústí nad Labem Jiří Tregner.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zadrženým šesti pachatelům ve věku od 32 do 51 let hrozí za krácení daně pět až deset let vězení. Krácení daně čelí také dvě firmy.

Skupina po dovezení minerálního oleje do Česka finančnímu úřadu tvrdila, že ho dále dodává do jiné země Evropské unie - Slovenska. Díky tomu nemusela odvádět DPH ani spotřební daň. Ve skutečnosti ho ale nabízela jako naftu do sítě benzinových stanic.

"Majitelé čerpacích stanic o tom ve většině případů nevěděli a žili v domnění, že odebírají zdaněnou naftu," uvedl Tregner. Rozdíl mezi naftou a minerálním olejem G25 podle něj není velký. Podle celníků dovezla skupina do Česka v letošním roce minimálně 3,39 miliónu litrů oleje a jeho vydáváním za naftu na daních stát připravili o zhruba 58 miliónů korun.

Při razii v Libereckém a Ústeckém kraji celníci a policisté také objevili i jejich napojení na nelegální trh s cigaretami a alkoholem. V Liberci dokonce objevili funkční linku na výrobu cigaret. Policisté zajistili také skoro 5,7 miliónu nezdaněných cigaret, 20 tun tabáku a přes 11 tisíc litrů nezdaněného tvrdého alkoholu různých značek.

Napojení této skupiny na metanolovou kauzu zatím kriminalisté nezjistili. Vyšetřování ale stále pokračuje. Policisté u zadržených pachatelů zajistili majetek za 31 miliónů korun včetně cisterny. Z hal, které policisté prohledali, přitom odvezli věci v osmi kamiónech.

Reklama

Výběr článků

Načítám