Hlavní obsah

Mladík udusil babičku kvůli dědictví, dostal 17 let

– Brno
Právo, pko

Jednadvacetiletý Lukáš Šefčík se společně se svým o rok starším komplicem Petrem Novákem loni na podzim vydal do Nymburka do bytu své babičky. Vnuk ji polštářem zadusil, zatímco Novák jí držel ruce. Šefčíka potrestaly soudy 17 lety vězení, jeho kamarád dostal 10 let. Šefčík se ale se svým trestem nesmířil a podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Ten však jeho dovolání smetl ze stolu jako zjevně neopodstatněné.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lukáš Šefčík v soudní síni.

Článek

Šefčík své dovolání postavil na tvrzení, že se nepodařilo prokázat, jak se vlastně celá událost stala. „Zpochybnil věrohodnost výpovědí spoluobviněného. V tomto směru poukázal na tvrzení spoluobviněného, že došlo k dramatickému uškrcení poškozené, přičemž však této skutečnosti neodpovídala poloha nalezené zesnulé, která měla podle něj ukazovat na klidnou smrt,“ prohlásil mluvčí soudu Petr Knötig.

Dvojice dvaasedmdesátiletou důchodkyni zavraždila ve spánku a z jejího bytu si vnuk odnesl zlatý prsten a řetízek, který následující den prodal za 3 120 korun ve zlatnictví. Zálusk měl ale na větší sousto - dědictví a byt, i proto svému kumpánovi slíbil za pomoc 100 tisíc korun.

Tělo zavražděné se našlo až několik dnů po činu, a protože nebylo na první pohled patrné, že by žena zemřela násilnou smrtí, nekonala se pitva. Jako vraždu začali případ policisté vyšetřovat až poté, co se Novák opil a se vším se svěřil své matce, která si jeho výpověď nahrála a předala kriminalistům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám