Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy Rath je u konce, obvinění se v lednu seznámí se spisem

Právo, Radim Vaculík

Od 2. ledna nastávajícího roku začne rozsáhlé seznamování jedenácti obviněných v korupční kauze poslance Davida Ratha s vyšetřovacím spisem. Právu to ve středu potvrdil dozorový středočeský státní zástupce Petr Jirát a také jeden z Rathových obhájců Roman Jelínek.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu, který posuzoval jeho žádost o propuštění z vazby.

Článek

Ten upřesnil, že jeho klient bude mít přístup do téměř padesátisvazkového spisu od 10. ledna.

Jedenáct obviněných a jejich celkem patnáct obhájců nemá určenou žádnou lhůtu, během níž se musí se spisem seznámit, než policie podá návrh na obžalobu. Jelínek na dotaz Práva uvedl, že s klientem ale chtějí dokumenty pořádně prostudovat.

„Předpokládám, že když státní zástupce Jirát měl poté, co převzal tuto kauzu, na prostudování šesti svazků čtrnáct dnů, takže i my budeme mít dostatek prostoru na prostudování čtyřiceti až padesáti svazků,“ nastínil obhájce, že seznamování Ratha se spisem potrvá rozhodně více než dva týdny.

Jirát ale v této souvislosti ve středu uvedl, že když případ přebíral, měl sice šest svazků, ale šlo jen o dozorový spis žalobce. Oficiální vyšetřovací spis policie byl už v té době podle něj mnohem obsáhlejší.

Kott a Pancová zůstávají na severu Čech

Lze však předpokládat, že se seznamování všech obviněných může protáhnout na celý leden příštího roku.

Právo zjišťovalo, zda žalobce stejně jako v případě Ratha rozhodne o přemístění dvou hlavních aktérů kauzy Kateřiny Pancové a Petra Kotta z věznic na severu Čech (Teplice a Liberec) do Prahy, ale Jirát tento krok zatím podle svých slov nepřipravuje. V případě Ratha přitom minulý týden nechal obviněného poslance na jeho žádost převézt z Litoměřic do pražské ruzyňské věznice, aby se mohl právě seznamovat se spisem.

„Mně nikdo o přemístění Kotta a Pancové do Prahy nežádal a já zatím žádný příkaz nepsal. Musím to nejprve projednat s vyšetřovatelkou případu, zda je ten přesun nutný a pokud nebude, tak nevidím důvod, proč bych měl ten příkaz dávat,“ konstatoval Jirát.

Reklama

Výběr článků

Načítám