Hlavní obsah

Lobbista Janoušek bude možná stíhán za pokus o vraždu

Lobbista Roman Janoušek, který měl na jaře srazit v opilosti ženu, bude možná stíhán za těžké ublížení na zdraví s přísnější právní kvalifikací než dosud, možná i za pokus o vraždu. Janouškovo jednání je totiž podle názoru státní zástupkyně z Prahy 4 Jitky Rybenské možné posoudit přísněji než jako těžké ublížení na zdraví se sazbou od tří do deseti let.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

Rybenská proto případ předala nadřízeným žalobcům, kteří by byli k dozoru v takovém případě příslušní. "Já jsem obsah dozorového spisu spolu s kopií vyšetřovacího spisu postoupila z důvodu věcné příslušnosti, neboť jsem usoudila, že by mohlo jít o těžší trestný čin nebo o těžší kvalifikaci než dosud, a k dozoru v takové věci nejsem, s ohledem na výšku trestní sazby, příslušná," uvedla žalobkyně.

Odmítla však upřesnit, s jakým konkrétním návrhem spis nadřízeným státním zástupcům předložila. Z trestního zákoníku ale vyplývá, že může jít pouze o těžké ublížení na zdraví ve druhém odstavci, kde hrozí od pěti do dvanácti let vězení, nebo o pokus o vraždu, kde se trestní sazba pohybuje od deseti do osmnácti let.

"Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 nám tuto věc v pátek postoupilo s tím, že podle jejich právního názoru by zde připadala taková právní kvalifikace trestního jednání, která by znamenala dozor Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ)," řekla mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Nadýchal přes 2,2 promile

Pokud bude mít MSZ odlišný právní názor, rozhodovalo by podle mluvčí Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Janoušek je v současnosti stíhán za úmyslné těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle policie měl v březnu řídit opilý a vinou nedodržení bezpečné vzdálenosti narazit do vozidla, které jelo před ním. Janoušek jel podle policie dál a zastavil až na semaforech. Mezitím se ho řidička nabouraného auta snažila kontaktovat, ale Janoušek ji prý srazil a ujel. Následně nadýchal přes 2,2 promile alkoholu.

Podle zástupců Janouška i zraněné ženy už podnikatel poškozenou odškodnil. Oba ale tají, na jaké částce se dohodli. Podle dřívějších informací mělo jít o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám