Hlavní obsah

Stal jsem se obětí vyděračů, tvrdí Slovák, který si z banky odnesl půl miliónu

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Případem březnové více než půlmiliónové loupeže v ostravské pobočce ČSOB se začal v úterý zabývat Krajský soud v Ostravě. Obžalovaným je čtyřicetiletý Vladimír Talapka, který je slovenským občanem a ve své vlasti byl již dříve odsouzen za vraždu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Slovák Vladimír Talapka se u ostravského soudu zodpovídá z bankovní loupeže.

Článek

U soudu sice Talapka přiznal, že do kanceláře ředitelky pobočky přinesl atrapu bomby, podle svých slov se ale sám stál obětí vyděračů a z banky si nakonec neodnesl ani korunu.

Důkazy, které shromáždila policie, ale hovoří proti němu. Podle obžaloby vešel Talapka do banky 8. března před polednem a nechal se pozvat do kanceláře ředitelky pobočky za účelem projednání žádosti o bankovní služby. V kanceláři položil na stůl příruční kufřík, ke kterému pomocí drátů připojil mobilní telefon.

„Ženě sdělil, že má v kufříku uloženou bombu a s cílem demonstrovat svůj úmysl mírně nadzvedl víko kufříku, v němž se nacházely dva menší balíčky omotané lepicí páskou,“ tvrdí obžaloba.

Vystrašená ředitelka mu podle obžaloby předala částku 580 tisíc korun v obálce. „Obžalovaný si obálku uschoval a poté banku opustil. Při následném pyrotechnickém zásahu bylo zjištěno, že výbušný systém je atrapou,“ píše se v obžalobě.

Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat výpověďmi svědků a znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám