Hlavní obsah

Namrzlé komunikace paralyzovaly Prahu, ambulance hlásí dvojnásobek úrazů

Praha
Aktualizováno

Situace v ulicích hlavního města byla zejména v sobotu dopoledne velmi vážná. Od páté do deváté hodiny se i při velmi slabém provozu stalo více než sto dopravních nehod. Pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová upozornila, že řidiči by měli opravdu vzít situaci vážně a vůbec nevyjíždět. Rovněž zdravotníci hlásili rapidní nárůst úrazů.

Foto: Pro Novinky Lex Vjatkin

Ledovka potrápila i hasiče v Praze na ulici 5. května

Článek

V Praze a středních Čechách pršelo a déšť namrzal. Na silnicích ale i na chodnících byla souvislá vrstva ledu. "Prosíme řidiče, aby se nesnažili nikam dojet. Věděli, že taková situace nastane a přesto to nerespektovali," řekla Novinkám Kropáčová.

"V souvislosti s ledovkou a náledím na chodnících má úrazová ambulance Nemocnice Na Bulovce o 50 procent více pacientů," uvedl mluvčí nemocnice Martin Šalek.  Jen v sobotu dopoledne podle něj lékaři ošetřili tolik pacientů, kolik jindy za celý den. Nejčastějšími úrazy jsou zlomeniny distálního předloktí a hlezna.

Foto: Pro Novinky Lex Vjatkin

Ledovka potrápila i hasiče na ulici 5. května

Nejhorší situace je v ulicích na sídlištích mezi paneláky. „Hlavní silnice se snažíme udržovat, ty vedlejší nejsou očištěny a během dne ani nebudou,“ řekla Novinkám Kropáčová. Prioritou jsou hlavní silnice.

Kvůli namrzlým chodníkům mají lidé problémy s chůzíVideo: Novinky

Silničáři jsou v ulicích od noci. Od půlnoci do páté ranní byla situace bez problémů, staly se asi tři nehody celkem, od páté hodiny je ale situace vážná. Naštěstí všechny nehody se staly v nízké rychlosti a většinou jde jen o poničené plechy.

Na magistráíle v ulici 5. května havarovalo hasičské auto, která komplikovalo provoz ve směru z centra.

Zoufalé řidičce se nedaří oškrábat zmrzlé okýnkoVideo: Novinky

Záchranáři ošetřili 40 lidí

Lepší situace není ani na chodnících. Záchranáři ošetřili asi 40 lidí, kteří se zranili pádem na zledovatělých komunikacích. "Způsobili si převážně zhmožděniny a zlomeniny kostí," řekla ČTK mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

Trasa A nejezdila

Dopravu po městě navíc komplikovala porucha metra na trase A. Metro nejezdilo mezi stanicemi Náměstí Míru a Strašnická. Mezi Jiřího z Poděbrad a Florou se v 8:45 porouchal izolátor a prostory byly zadýmené. Metro se rozjelo v 10:22.

Anketa

Vyjeli či vyšli jste ven i přes ledovku?
ano,bylo to nutné
41,2 %
ano, i když to nebylo úplně nutné
17,9 %
ne, raději jsem doma
40,9 %
Celkem hlasovalo 23217 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám