Hlavní obsah

Obžalovaný v mačetové kauze označil pachatele v dopise, ten zachytila vězeňská služba

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Jeden z obžalovaných z loňského mačetového útoku v Novém Boru Antonín Sinu napsal z vězení dopis svému bratrovi a v něm označil pachatele útoku. Dopis zachytila vězeňská služba. Podle Sinovy matky je v dopise jako pachatel označen další obžalovaný, jemuž je 17 let. Obhájkyně čtyř z pětice obžalovaných Klára Samková se musela vzdát Sinova zastupování kvůli kolizi obhajoby.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obhájkyně Klára Samková vede do soudní síně jednoho z nezletilých obžalovaných

Článek

„Byl zadržen dopis Antonína Sinu jeho bratrovi, ve kterém se vyjadřoval k průběhu útoku a označil přímo i pachatele. Soud došel k tomu, že by se mohlo jednat o kolizi zájmů s dalšími obhajovanými,“ řekla Samková.

Ta i nadále zůstane obhájkyní tří mladistvých. Už dříve státní zástupce namítal, že k této situaci může dojít.

O zadržení dopisu z vazební věznice podle Samkové nevěděl Sinu ani jeho rodina. O existenci takového dopisu nevěděla ani Samková. „Bude to znamenat zásadní časové komplikace,“ tvrdí Samková s tím, že v tuto chvíli je Sinu bez obhájce, a musí být proto ustanoven jeho obhájce ex offo.

„V dopise popisoval jen, co slyšel u soudu,“ řekla matka obžalovaného Irena Sinová. Na chodbě libereckého soudu to mezi příbuznými vyvolalo hlasitou výměnu názorů.

Hlavní líčení odročeno na leden

Soud měl naplánovány výsledky svědků, k dokazování nedošlo. „Jeden z obžalovaných byl bez obhájce, což není přípustné, a proto muselo být hlavní líčení odročeno na leden,“ řekla předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová.

„On označil některé z obžalovaných, a jakým způsobem se tam chovali,“ narážela soudkyně na fakt, že někteří z obžalovaných tvrdí, že v nonstop baru, kde k útoku mělo dojít, vůbec nebyli. Obžalovaný v dopise sdělil, že soudu vypoví některé nové skutečnosti související s případem.

Obhájkyně Samková byla existencí zadrženého dopisu zaskočena, nevěděla o něm. „Jsem strašně naštvaná. Jestliže ten dopis byl zachycen 21. listopadu, tak mě strašně mrzí, že mě pan Sinu za tři týdny neinformoval o tom, že se něco takového stalo,“ uvedla Samková a podotkla, že kvůli informacím uvedeným v dopisu hrozí rozkol v novoborské romské komunitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám