Hlavní obsah

Turistovi při výšlapu v Beskydech selhalo srdce, v horách zemřel

Právo, tom
Beskydy

Osmašedesátiletého Poláka zachraňovali ve středu policisté, lékař i příslušníci Horské služby Beskydy z nejvyšší hory Slezských Beskyd Velké Čantoryje. Turista, kterému při cestě na vrchol selhalo srdce, přes veškerou péči zemřel.

Článek

„Policisté nás požádali, abychom provedli převoz muže, který zkolaboval při pěším turistickém výletu. Když jej jeho přátelé viděli ležet bez známek života na značené cestě na vrchol, zavolali nejdříve policisty,“ uvedl Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

Policisté se i přes lesní terén a sněhovou pokrývku dostali k ležícímu muži, zatímco přátele muže začali s oživovacími pokusy a čekali na přivolaného lékaře. Ten však už jen musel konstatovat smrt.

„Muže pravděpodobně postihla náhlá srdeční příhoda. Údajně měl zdravotní problémy se srdcem již dříve,“ řekl Pavlica. Členové horské služby transportovali tělo do míst, kde si ho mohli převzít pracovníci pohřební služby.

„Beskydy nejsou v mrazu a při sněhové pokrývce nejlepším terénem pro turisty se zdravotními problémy. Všichni návštěvníci hor by měli vždy myslet na to, zda plánovanou trasu zvládnou a zda jim výstupy na vrcholy a hřebeny dovolí jejich zdravotní stav. Riskovat se zkrátka nevyplácí,“ důrazně varoval náčelník Pavlica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám