Hlavní obsah

Policie obvinila šéfa brněnských strážníků, nestandardně vyřizoval přestupky

Právo, ČTK, pko
Brno
Aktualizováno

Policie obvinila ředitele brněnské městské policie Jaroslava Přikryla z nezákonného postupu při vyřizování přestupků. Jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb řekl, že policie zahájila trestní stíhání pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby, a to pro nestandardní vyřizování přestupků.

Foto: MP Brno

Jaroslav Přikryl

Článek

Šváb neuvedl podrobnosti k osobě stíhaného, ani k tomu, jak dlouho údajně stornoval udělené pokuty za přestupky. Mluvčí strážníků Denisa Kapitančíková řekla, že Přikryl si vzal  ve čtvrtek dovolenou, a to až do konce roku. "Kauzu, vzhledem k dovolené ředitele, nebudeme jakkoli komentovat," uvedla.

Brněnský primátor Roman Onderka jako faktický šéf strážníků zatím nechce dělat žádné unáhlené rozhodnutí. „Informaci o stíhání pana Přikryla jsem dostal od policie. S ohledem na presumpci neviny a teprve ve středu obdrženou informaci nebudu nyní dělat žádné rozhodnutí včetně odvolání ředitele a vyčkám na průběh a závěry vyšetřování,“ řekl Právu Onderka.

Ředitel přišel od státní policie

Přikryl loni vyhrál konkurz na šéfa brněnských strážníků, výkonem funkce ho městští zastupitelé pověřili v březnu 2011. Předtím byl dlouhá léta ředitelem brněnské republikové policie.

Z místa odešel, když se zjistilo, že jeho podřízení ve snaze získat vyšší odměny pozměňovali statistiky objasněnosti trestné činnosti. Přikryl s tím neměl nic společného, po aféře byl však jmenován ředitelem republikové policie v Hodoníně. Pak od policie odešel k brněnským městským strážníkům.

Případ podle dostupných informací souvisí s kauzou bývalého náměstka ředitele brněnské městské policie Milana Šimona. Před časem stanul před soudem za zahlazení dopravního přestupku. Byl potrestán pokutou 30 tisíc korun a od strážníků pak odešel.

Vedení městské policie zahlazovalo přestupky

Při procesu podle České televize uvedl, že zahlazování dopravních přestupků se členové vedení městské policie dopouštěli běžně. Kauzou se následně začalo zabývat Okresní státní zastupitelství Brno-venkov a skončila Přikrylovým stíháním.

Ředitel chtěl údajně vědět, co vlastně Šimon vypověděl, proto prý požádal o pomoc svoji partnerku Ivetu Čehovskou, která pracovala na brněnském městském státním zastupitelství. Dala výpověď k 1. prosinci. V uplynulých dnech bylo totiž zahájeno její stíhání pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Čehovská údajně vynesla spis z kauzy Šimon z úřadu, aby do něj mohl Přikryl nahlédnout a znal podrobně Šimonovu výpověď.

Hlavní osobou odpovědnou za chod městské policie je brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Je nyní na něm, zda přijde s návrhem na Přikrylovo odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám