Hlavní obsah

Žák z Břeclavi si vzal do školy triko s Breivikem, učitelé zavolali policii

Právo, miv
Břeclav

Triko s portrétem norského masového vraha Anderse Behringa Breivika si v říjnu oblékl školák z Břeclavi. Šokovaní učitelé se obrátili na policii. O případu v úterý informovala policie.

Foto: Stian Lysberg Solum/ Scanpix/Pool , Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

„V říjnu letošního roku byli policisté upozorněni na událost, která se stala v jedné břeclavské škole. Patnáctiletý žák přišel do výuky v tričku, na němž byla zobrazena podobizna norského teroristy Anderse Behringa Breivika spolu s nápisy vztahujícími se k brutálnímu činu, při kterém zemřelo 77 osob,“ uvedla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Policisté se obrátili s žádostí o konzultaci v klasifikaci případu na Okresní státní zastupitelství v Břeclavi a začali pátrat, kde chlapec k tričku přišel. Školák, který je vzhledem ke svému věku již trestně odpovědný, vypověděl, že si tričko objednal u internetového prodejce.

Zatímco policisté pátrali po konkrétním provozovateli obchodu, experti na extrémismus a radikální hnutí se zabývali hodnocením, zda nápisy na tričku mají spojitost s podporou teroristického útoku. Po zjištění totožnosti obchodníka se policie vydala na domovní prohlídku. „Ukázalo se, že šestadvacetiletý muž prodal kolem tří desítek uvedených triček a další kusy u něj byly zajištěny,“ upřesnila mluvčí.

Odborný posudek, který je součástí spisu, hodnotí obchodování s tričky jako podporu teroristického činu. „Vyšetřovatelka proto včera (v pondělí, pozn. red.) sdělila ve zkráceném přípravném řízení šestadvacetiletému prodejci podezření z přečinu schvalování trestného činu,“ uvedla Haraštová. Obchodník tak má namířeno k soudu, který může za skutek v případě uznání viny uložit až roční trest odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám