Hlavní obsah

Janoušek je za sražení ženy trestně odpovědný, tvrdí soudní znalci

Právo, Josef Koukal

Pražský podnikatel Roman Janoušek, který v březnu opilý srazil svým vozem 51letou Vietnamku, netrpí žádnou duševní poruchou, ani závislostí. Je tudíž za své jednání plně trestně odpovědný. Ženě způsobil těžkou újmu na zdraví a čistě technicky ji v době střetu mohl vidět.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě telefonoval.

Článek

Tak by se daly shrnout výsledky zkoumání soudních znalců, kteří v uplynulých měsících zpracovávali posudky k nehodě v oborech soudního lékařství, zdravotnictví a dopravy.

Právu to v pondělí sdělil Janouškův právní zástupce Vít Široký, který se se závěry znalců seznámil v posledních dnech.

„Pan Janoušek netrpí duševní poruchou, jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti byly zachovány. Takže je trestně odpovědný,“ ocitoval Široký z psychologicko-psychiatrického posudku.

„Nepotvrdilo se ani, že by měl agresivní povahu, nebo trpěl poruchou osobnosti,“ podotkl advokát.

Podle znalců nebyly u Janouška zjištěny ani sklony ke zneužívání návykových látek, takže žádná ze zmíněných okolností nemohla ovlivnit jeho jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Právník Romana Janouška Vít Široký (vlevo) a advokát poškozené ženy Josef Lžičař

Znalci z oboru zdravotnictví, kteří zkoumali stav sražené ženy, uvedli jako nejzávažnější z úrazů, které utrpěla, poranění hlavy.

„Šlo o nitrolební poranění s pohmožděním mozku, které lze hodnotit jako poškození životně důležitého orgánu a těžkou újmu na zdraví,“ popsal zjištění znalců Široký. Kromě toho utrpěla žena také komplikovanou zlomeninu kotníku a další drobnější zranění.

Podle znalců k nim došlo při rotaci jejího těla po boku Janouškova porsche, samotný úraz hlavy prý způsobil náraz do zpětného zrcátka.

Ženu mohl včas vidět

Další znalci z oboru dopravy se zase vyjadřovali k tomu, zda Janoušek mohl ženu před nárazem vidět. To je důležité především z hlediska posouzení, zda ženu srazil úmyslně či náhodou. Samotný Janoušek ve své výpovědi uvedl, že kdyby ji viděl, jistě by do ní nenarazil.

Jeho výpovědi vyšla vstříc i poškozená žena, která policistům vypověděla, že pokud by ji chtěl řidič srazit, měl k tomu příhodnější příležitost, když stála před středem jeho kapoty, zatímco ve skutečnosti se rozjel, až když stála na straně vozu.

„Řidič měl možnost registrovat chodkyni. Technicky to možné bylo, jestli si jí skutečně všiml, může určit až soud,“ citoval opět z posudku znalců obhájce Široký. Janoušek nesouhlasí s právní kvalifikací svého činu coby pokusu o úmyslné ublížení na zdraví, za který mu hrozí až 12 let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Žena sražená Romanem Janouškem v doprovodu svého advokáta Josefa Lžičaře vypovídala na policii.

Poškozenou ženu odškodnil na základě dohody, kterou vyjednali právní zástupci obou stran, Široký a Josef Lžičař. Přesnou výši částky, kterou Janoušek sražené Vietnamce vyplatil, žádný z advokátů neprozradil, podle informací Práva se pohybuje v jednotkách miliónů korun. Právníci oficiálně hovoří o násobcích bodového ohodnocení úrazů, které činí řádově statisíce korun.

Lžičař si však ve smlouvě vyhradil otevřený prostor pro další odškodnění případných trvalých následků úrazu, které se projeví nejdříve po roce od nehody. Ta se stala 23. března letošního roku na pražském Pankráci.

Znění znaleckých posudků v pondělí Lžičař podle svých slov ještě k dispozici neměl, hodlá o ně požádat vyšetřovatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám