Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy Metyl pokročilo, chystají se první obžaloby

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřování metanolové aféry, která má v ČR zatím 38 obětí, se dostává do nové fáze. Už v nejbližších dnech státní zástupci podají první obžaloby vůči zhruba patnácti obviněným distributorům na nejnižších stupních distribučního řetězce. Hlavní skupina obviněných, čítajících tři až čtyři desítky lidí včetně hlavních aktérů, stane před soudem ve společném procesu. Hlavní obžaloba by mohla být podána na konci léta příštího roku ke zlínskému soudu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ředitel moravskoslezských policistů Tomáš Tuhý (vlevo) a zlínský státní zástupce Roman Kafka

Článek

V Ostravě o tom v pondělí informoval dozorový státní zástupce Roman Kafka.

„Dnes, kdy je věc již důkazně ujasněna, by bylo kontraproduktivní, aby bylo nadále vedeno trestní řízení vůči mnoha desítkám obviněných na celém území ČR. Proto jsme se rozhodli, že věc postoupíme k podání prvních obžalob tak, aby první distributoři z nejnižších stupňů řetězce mohli stanout v nejbližší době před soudem,“ uvedl Kafka ze zlínské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně.

Odhadem podle něj půjde asi o patnáct osob, zejména stánkařů z Ostravska, Olomoucka či například z Příbrami. Jednotlivými případy se budou zabývat příslušné okresní soudy.

Hlavní pachatelé přijdou na řadu příští rok

Spis, týkající se hlavních pachatelů, bude podle Kafky uzavřen pravděpodobně ve druhé polovině příštího roku. „Není možné, aby trestní řízení běželo ještě mnoho let a rozšiřovalo se o další poškozené, kteří se ještě mohou objevovat. Proto jsme chtě nechtě museli stanovit termín, po kterém bude společné řízení uzavřeno. Ten termín jsme po dlouhé debatě na úrovni státního zastupitelství a policie stanovili k 31. prosinci tohoto roku,“ dodal Kafka. Dalších několik měsíců bude trvat zpracování obžaloby.

Metanolová aféra, která se rozpoutala koncem léta, má za sebou zatím 38 mrtvých konzumentů závadných lihovin. Policie při raziích proti distributorům nelegálního alkoholu zajistila již 36 600 litrů lihovin pochybného původu, z toho u tří tisíc litrů byl zjištěn metylalkohol v nebezpečných koncentracích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám