Hlavní obsah

Odvolací soud zmírnil Daře Rolins podmínku za smrtelnou dopravní nehodu

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v pondělí potvrdil trest pro zpěvačku Daru Rolins. Trest ale snížil na 18 měsíců s odkladem na 2,5 roku. Zpěvačka musí zároveň odškodnit pozůstalé a tři roky nesmí řídit auto. Původně jí Obvodní soud pro Prahu 2 za usmrcení z nedbalosti vyměřil podmíněný trest na dva roky a dva měsíce s tříletou zkušební dobou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dara Rolins u soudu

Článek

Proč senát městského soudu snížil zpěvačce Rolins trest, zdůvodnil jeho předseda Tomáš Stuchlík překvapivě. Podle soudců totiž spoluvinu za nehodu nesl i poškozený motocyklista. „Museli jsme zohlednit věc, která dosud nezazněla. I poškozený měl podíl na nehodě, ani on nejel vpravo,“ uvedl Stuchlík. „Tuto skutečnost jsme zohlednili ve výroku o trestu,“ podotkl dále.

Vysvětlil také, proč soudci nevyhověli návrhu státního zástupce na prodloužení tříletého zákazu řízení pro Rolins. „Její selhání jako řidičky je selhání prakticky běžné. Problém je v tom, co se stalo. Sešli se dva nešťastní lidé ve stejnou chvíli na stejném místě,“ uvedl předseda senátu.

Přesto zdůraznil, že shromážděné důkazy dostatečně prokazují, že se zpěvačka v době střetu s motocyklem nevěnovala dostatečně jízdě, a také to, že motocyklista zemřel jednoznačně v důsledku srážky. I to se totiž obhajoba snažila zpochybnit s poukazem na některé zdravotní neduhy sraženého Jindřicha Rotrekla.

„Příčinná souvislost nehody a nesprávného jednání obžalované se smrtí poškozeného nemůže být popřena. Šlo z její strany o porušení důležité povinnosti,“ dodal Stuchlík.

Rolins je přesvědčena o své nevině

„Té tragédie je mi nesmírně líto. Ale nadále jsem přesvědčena o své nevině,“ komentovala rozsudek samotná Dara Rolins. Zda proti rozsudku podá dovolání k Nejvyššímu soudu ČR, nechtěla zatím prozradit.

Vdova po Jindřichu Rotreklovi Olga Rotreklová se k výsledku vyjadřovat nechtěla. „Už jsem k tomu všechno řekla,“ podotkla žena.

Zmocněnec poškozené rodiny Antonín Tunkl je s výsledkem víceméně spokojen. „Každé trestní řízení má velký satisfakční význam. Není to jen otázka peněz,“ podotkl právník, který u soudu uplatňoval pro rodinu zhruba miliónové odškodnění.

„Ta věc měla být spravedlivě rozhodnuta, a byla. Myslím, že je to správně,“ uvedl dále Tunkl. Ani snížení podmínečného trestu pro zpěvačku ho nijak nepohoršilo. „Jestli je to osmnáct měsíců, nebo 26 měsíců, to je jedno. Ona přece do vězení nikdy nepůjde. Osobně si myslím, že při dopravních nehodách se mají dávat peněžité tresty. Ty podmíněné nemají u slušného člověka žádný význam,“ okomentoval rozsudek Tunkl.

Výměna advokáta

Právník Rolins Josef Lžičař navrhl zproštění obžaloby. Lžičař společně s Ivetou Végsöovou vystřídali dosavadního zástupce zpěvačky Roberta Vladyku.

Podle Lžičaře při vyšetřování nehody chybovali už policisté, kteří prováděli ohledání místa nehody. Všechny znalecké posudky - u soudu byly předloženy celkem čtyři - pak podle něj vycházely z nespolehlivých údajů.

Chyběl posudek na technický stav motocyklu

Végsöová zase namítla, že nikdo nezadal znalecký posudek na technický stav Rotreklova motocyklu. Kdyby na nerovném úseku silnice vjel do výmolu a neměl například plně funkční tlumiče, mohl by se podle ní dostat do smyku a stát se neovladatelným.

Právní zmocněnec rodiny Rotreklových Antonín Tunkl označil všechny výhrady za nadbytečné. Místo střetu obou vozidel bylo podle něj jednoznačně určeno podle rýhy na vozovce. Případ byl pak řešen podle pro Rolins nejpříznivější varianty průběhu nehody. Všechny ostatní varianty pro zpěvačku znamenaly ještě přísnější kvalifikaci. Vrácení kauzy zpět k obvodnímu soudu považuje Tunkl za zbytečné, protože skutkově ani právně se na případu už nic nezmění.

Dara Rollins u souduVideo: Novinky

Podle prvoinstančního soudu došlo ke střetu v jízdním pruhu motocyklisty. "Obžalovaná jela, a když měla reagovat na poškozeného, tak to neudělala. Měla dávat větší pozor," prohlásila v srpnu soudkyně Daniela Reifová.

Nehoda se stala v červenci 2010 v pražském Šáreckém údolí, kde Rolins se svým vozem Mercedes Benz projížděla. V pravotočivé zatáčce se střetla s řidičem na skútru. Po nehodě byl při vědomí a Rolins zavolala záchranku. Muž však po třech hodinách v nemocnici svým zraněním podlehl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám