Hlavní obsah

Soud neposlal do vazby nikoho z obviněných z miliardového krácení daní

Praha

Všichni lidé, které policie ve čtvrtek obvinila z krácení DPH při dovozu pohonných hmot z Německa a Rakouska, budou dále vyšetřováni na svobodě. Soud nevyhověl žádosti státního zástupce o vazbu pro čtyři z osmi obviněných. Uvedla to pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Škoda způsobená státu v tomto případě dosáhla asi 1,25 miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"S rozhodnutím se neztotožňujeme, ale musíme jej respektovat," řekla Bradáčová. Podle ní státní zástupce požádal o vzetí do vazby, protože se obával toho, že by obvinění mohli ovlivňovat svědky nebo opustit Českou republiku. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

Obvinění podle policie založili obchodní společnosti na takzvané bílé koně, jejichž prostřednictvím od léta 2010 do jara 2012 nakupovali pohonné hmoty bez DPH. Později je prodávali koncovým odběratelům již s daní z přidané hodnoty.

Mezi obviněnými je syn manžela Vondráčkové

Policie v kauze dovozu pohonných hmot z Německa a Rakouska zadržela 11 lidí, osm z nich obvinila z trestného činu zkrácení daně a legalizace výnosu z trestné činnosti.

Mezi obviněnými je podle televize Prima Family také Antonín Michal, syn Martina Michala, manžela zpěvačky Heleny Vondráčkové.

Nasazena byla stovka policistů 

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje jde o jeden z největších odhalených případů krácení daní v historii české policie. Při operaci byla nasazena stovka policistů.

Kriminalisté při domovních prohlídkách zajistili šest luxusních osobních aut, mimo jiné Ferrari, směnky v hodnotě několika miliónů korun, finanční hotovost asi 3,5 miliónu korun a na bankovních účtech dalších 12 miliónů. Zajištěný majetek zahrnuje také tři nemovitosti a další cenné zboží.

Na případu s kriminalisty spolupracoval finančně analytický útvar ministerstva financí a tým české daňové správy, který se specializuje na odhalování daňových úniků. Správci daně mapovali činnost podezřelých společností od roku 2011. O spolupráci byly požádány také zahraniční daňové správy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám