Hlavní obsah

Česko má 38. oběť metanolu, další mrtvý je z Benešovska

– Praha

Jedenašedesátiletý muž, který ležel v benešovské nemocnici s těžkou otravou metylalkoholem, byl převezen do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde zemřel. Jde už o 38. potvrzenou oběť otravy metylalkoholem v zemi. Uvedla mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

Foto: Policie ČR

Etikety lahví, které obsahovaly padělané nápoje s obsahem metanolu

Článek

Pacient byl v benešovské nemocnici od neděle. V pátek večer ho odtud převezli do IKEMu, kde lékaři potvrdili klinickou smrt mozku a později také úmrtí. Podle Zatloukalové vypil alkohol z domácích zásob. Rozbory potvrdily, že jedna z nalezených lahví obsahovala 27 procent metanolu. Po původu alkoholu policisté pátrají.

Policie také čeká na vyjádření znalců v případě muže, který zemřel před dvěma týdny na Hodonínsku. Našli jej mrtvého doma, kde policie objevila mnoho destilátů. Pitva ukázala, že muž měl v krvi metanol, ale zda byl skutečnou příčinou úmrtí, ještě musejí znalci potvrdit.

Otravy metanolem sužují Česko od začátku září. Policie kvůli metanolové kauze stíhá přibližně sedm desítek lidí. Ve Středočeském kraji se zatím otrávilo šest lidí. Další muž z Pardubického kraje byl kvůli pití závadného alkoholu ošetřen v čáslavské nemocnici.

Tisíce litrů smrtícího alkoholu stále nezajištěny

Vlna otrav nekvalitním alkoholem má v kraji dvě oběti - nejprve v pražské nemocnici zemřel osmatřicetiletý muž z Příbramska, druhou obětí je muž z Benešovska. Minulý měsíc zemřel na Příbramsku další muž po požití metylalkoholu, laboratorní zkoumání ale prokázalo, že se otrávil průmyslovou chemikálií používanou v dopravních prostředcích. Nejvíc lidí kvůli metanolu zemřelo v Moravskoslezském kraji.

Už před časem policisté varovali před tím, že mezi lidmi může zůstávat až 5000 litrů kontaminovaného alkoholu. Přestože se policii od té doby podařilo zajistit kvantum nebezpečného alkoholu, podle Kučery číslo nadále platí.

„Přesně nevíme, v jakých poměrech byl alkohol míchán a kontaminován,“ vysvětlil Kučera, který se obává, že u tohoto odhadu zůstane policie ještě dlouhou dobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám