Hlavní obsah

Mladík bodl otce do břicha, soud byl shovívavý

Právo, Karel Otcovský
Chomutov

Na sedm a půl roku do věznice s dozorem poslal v pátek ústecký krajský soud 27letého Tomáše Syberu z Března na Chomutovsku, který letos v červnu nožem zaútočil na svého otce. Za pokus o vraždu mu přitom hrozil až dvacetiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Tomáše Sybera u soudu

Článek

Sybera seděl v osudný den spolu s otcem Josefem a dalšími známými v místní restauraci a popíjeli pivo. Během cesty domů požádal otce, aby až přijde domů, nevyvolával konflikt s matkou. Otec však na jeho naléhání neslyšel a odvětil, že si s matkou některé věci vyřídí. To obžalovaného natolik rozlítilo, že dal otci pěstí do obličeje. Následovala bitka, kterou po několika úderech roztržením rváčů ukončili jejich kumpáni.

Došel si pro nůž

Mladý muž chtěl otci nadále zabránit v jeho avizovanému ataku na matku. Proto šel napřed domů, z kuchyňské linky vzal nůž s dvaceti centimetrovou čepelí a vyšel před dům. Tam potkal otce. Nejprve do něj dvakrát strčil a pak ho bodl do břicha. Ranou mu způsobil poranění tenkého střeva a krvácení do břišní dutiny, což si vyžádalo naléhavý operační zákrok a následnou hospitalizaci poškozeného.

„Chtěl jsem ho jenom zranit,“ tvrdil před soudem Sybera.

Podle předsedy senátu Ivana Elischera jednal obžalovaný s rozmyslem. Cesta domů pro nůž a zpět k oběti mu trvala zhruba deset minut, během kterých si mohl své jednání rozmyslet. Negativní roli v jeho úvahách tak zřejmě sehrál alkohol. Sybera totiž přiznal, že během dne vypil až 12 piv.

„Je mi líto, že jsem udělal tak strašnou věc,“ kál se před soudem obžalovaný mladík, jenž svým neuváženým činem poznamenal osud celé rodiny.

Rozhodly polehčující okolnosti

Ta však na něj nezanevřela a dosud ho pravidelně navštěvovala ve vazební věznici, včetně otce, kterému ublížil nejvíc. Příbuzní jako svědci využili svého práva a před soudem odmítli vypovídat.

Přes vysoce společensky škodlivé jednání, uložil soud obžalovanému trest pod jeho spodní hranicí. Ve prospěch Sybery shledal několik polehčujících okolností. Například, že zasadil poškozenému pouze jeden bodný úder a ponechal nůž v ráně, třebaže mu v daný okamžik nic nebránilo, aby v útoku pokračoval.

„Rovněž za polehčující okolnost soud uznal upřímnou lítost deklarovanou v hlavním líčení, ale i v průběhu přípravného řízení. Ve prospěch obžalovaného soud posoudil i jeho doznání v obou fázích trestního řízení,“ přiblížila Právu zdůvodnění rozsudku mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám