Hlavní obsah

Šlouf prohrál spor o karikaturu své osoby

– PRAHA
ČTK, Milan Koukal

Bývalý šéf poradců premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf ve čtvrtek prohrál soudní při s vydavatelem týdeníku Respekt a poradcem ministryně školství Petry Buzkové Martinem Profantem. Šloufovi se nelíbila karikatura jeho osoby, která vyšla na titulní stránce týdeníku a ukazuje ho jako hledaného zločince.

Článek

Kresba byla také před rokem a půl součástí výstavy na Václavském náměstí v Praze, která se věnovala tématu korupce. Šlouf je na ní zobrazen jako hledaný psanec z Divokého západu z nápisem Wanted. Obraz byl v expozici doplněn výňatky z Profantova rozhovoru pro Respekt, v němž hodnotil nepřesvědčivý mediální obraz Šloufa.

Zamítnutí žaloby

Šloufův právník uvedl, že jeho klient nemůže kvůli špatnému mediálnímu obrazu podnikat. Útoky Respektu označil za vysoce závažné. Požadoval proto veřejnou omluvu otištěnou na stránkách týdeníku a odškodnění sto tisíc korun.

Soudce pražského městského soudu Martin Valehrach v odůvodnění rozsudku konstatoval, že žaloba na Respekt nebyla podána oprávněně, protože týdeník výstavu neorganizoval. Profant zase podle něj pouze vyslovil svůj názor, což je právo dané Ústavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám