Hlavní obsah

Policie odložila armádní kauzu minometů, korupce se neprokázala

Právo, har
Aktualizováno

Protikorupční policie podle zjištění Práva odložila kauzu údajné korupce v zamýšlené armádní zakázce na nákup minometů. Přes dva roky prověřovala podezření, zda někdejší náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva nedomlouval, že by zakázku za provizi dostala bez výběrového řízení firma Patria. Trestná činnost se však podle kriminalistů neprokázala.

Článek

„Ve čtvrtek jsme dostali usnesení o odložení. Vyžádala jsem si spis a rozhodnu, zda to budu akceptovat,“ sdělila Právu šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

„Ano, věc jsme odložili. Prověřovali jsme podezření k předpokládané zakázce na nákup minometů. Nezjistili jsme, že by se ve věci jednalo o podezření z trestného činu,“ potvrdil mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej.

Na případ v roce 2010 upozornila MF Dnes, která monitorovala schůzky Kopřivy s lobbistou Josefem Jindrou. Tehdejší náměstek, kterého kvůli kauze odvolal ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), prý na jednáních spřádal plán, jak obejít veřejnou soutěž. Aby se Patria vyhnula tendru, chtěl Kopřiva vytvořit společný projekt se Slovenskem. V takovém případě by s ohledem na směrnice Evropské unie nebylo výběrové řízení nutné.

Odměnou měla být provize z obchodu. Jindra podle MF Dnes uvedl, že procenta "vyfakturují systémem zahraničí-zahraničí jako nějakou sportovní akci".

Kopřiva, jenž kvůli podezření z korupce pozastavil své členství v KDU-ČSL, byl náměstkem ministra obrany od srpna 2003. Jakékoli provinění popíral.

Reklama

Výběr článků

Načítám