Hlavní obsah

Čichač toluenu bodal do desetileté dívky, soud mu potvrdil 17 let

Brno

Za pokus o vraždu a znásilnění desetileté dívky v Karviné si pachatel Michal Parai s konečnou platností odpyká 17 let ve vězení. Nejvyšší soud (NS) odmítl jeho dovolání, a potvrdil tak rozhodnutí soudů v Ostravě a Olomouci. Podle rozsudku narkoman a čichač toluenu dívce zasadil celkem 18 bodných ran. Útok přežila jen díky rychlé pomoci záchranářů.

Foto: Petr Marek, Právo

Michal Parai u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

V dovolání k Nejvyššímu soudu obhajoba poukazovala na údajné rozpory mezi znaleckým posudkem soudního lékaře a výpovědí poškozené dívky. Podle Paraie soudy hodnotily důkazy tendenčně - v jeho neprospěch. Uložený trest je podle dovolání nepřiměřeně přísný. Parai se domáhal změny právní kvalifikace z pokusu o vraždu na těžké ublížení na zdraví. Nejvyšší soud ale rozsudek nijak nezměnil.

"Svým dovoláním obviněný zpochybňuje zjištěný skutkový stav a snaží se dovolací soud přesvědčit o své verzi skutkového děje, která je však v rozporu se skutkovým zjištěním soudu prvního stupně," stojí v usnesení, které vzešlo z neveřejného zasedání senátu.

Mladík skupinu čtyř dívek ve věku od deseti do 16 let přepadl loni v dubnu. Předtím se toulal městem a okolním lesem a čichal toluen. Vytáhl nože a začal na školačky pokřikovat. Když se dívky daly na útěk, rozběhl se za nimi. Dohonil tu nejmladší. Několikrát školačku bodl do zad a boku. Když upadla na zem, strhl jí tepláky a kalhotky. Dál ji bodal a zároveň dívku nutil k orálnímu sexu.

Takto ji trýznil asi pět minut, poté utekl zpět do lesa, kde strávil noc. Policisté jej zatkli na konci dubna v bytě jeho matky. Muž absolvoval jen sedm tříd základní školy a byl často pacientem psychiatrické léčebny kvůli závislosti. Podle odborníků je možnost nápravy v jeho případě velmi nízká. K trestu se mu připočte ještě postih za dříve spáchané činy. Po sečtení obou trestů by tak měl strávit ve vězení 19,5 roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám