Hlavní obsah

Ke stavbě nelegální slepičárny ve Vrdech dopomohli úředníci

Novinky, Jiří Forman
Vrdy

Nelegální slepičárna ve Vrdech u Kutné Hory, o které Novinky psaly letos v červnu, už nefunguje. Po reportáži se rozjela úřední mašinérie. Vyšlo najevo, že někdo společnosti Argentum, která slepičárnu vlastní, pomohl podvodem tuto halu postavit.

Ke stavbě nelegální slepičárny ve Vrdech dopomohli úředníciVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Společnost Argentum údajně svým dodavatelům podle jejich slov dluží částky v řádu několika desítek miliónů, to ale její majitel Ladislav Latislav popírá.

Haly se začaly stavět už v dubnu roku 2011, ovšem bez stavebního povolení. Pouhé dva měsíce nato chtěl stavební úřad ve Vrdech černou stavbu dokonce zbourat. V lednu roku 2012 se ale situace mění a úřad dodatečně vydává pro stavbu povolení, a to i přesto, že nemá k dispozici souhlas některých vlastníků pozemku. I ten je dodán teprve dodatečně. A ještě k tomu je neplatný.

Pozemky, na kterých slepičárna leží, nepatří jen společnosti Argentum, ale také Pozemkovému fondu, tedy České republice. Pozemkový fond dal ale souhlas se stavbou až o několik měsíců později. Tedy poté, co stavbu schválil stavební úřad. Povolení ale vydalo odloučené pracoviště v Kutné Hoře, které na vydávání takového souhlasu nemá ani právo.

Zdeňka Jaklová, zástupkyně vedoucího PF Kutná Hora, která listinu osobně podepsala, sama přiznala, že udělala chybu. Špatně vyhodnotila situaci a nesla za to následky. Vedoucí stavebního úřadu ve Vrdech, jeho tajemnice i starosta Vrd odmítají ke kauze cokoli říci.

Latislav je kutnohorským zastupitelem a údajně úspěšným podnikatelem. Prodává dětské kočárky z Číny a byl také kandidátem Suverenity Jany Bobošíkové do krajských voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám