Hlavní obsah

Muž tloukl chlapce cihlou do hlavy, hrozí mu výjimečný trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Vysoký trest hrozí Ivanu Husákovi z Hrobu na Teplicku, který v dubnu podle obžaloby napadl čtrnáctiletého chlapce a tloukl ho do hlavy cihlou. Zřejmě se chtěl pomstít za zranění své dcery, která se krátce před tím poranila při jejich společné hře. Soud jeho případ otevřel ve čtvrtek, kvůli dalším výslechům svědků jej ale odročí na neurčito.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Ivan Husák tvrdí, že si na čin kvůli opilosti nepamatuje.

Článek

Obžalovanému hrozí za pokus o vraždu 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Státní zástupce řekl, že bude požadovat trest na dolní hranici sazby. Husákova dcera utrpěla poranění čtyř obratlů, když do dívky narazil vrak auta, který spolu s ostatními dětmi tlačila ze dvora jednoho z domů. Husák se domníval, že za to může čtrnáctiletý chlapec, jehož později napadl.

"Volali mi, že mi srazil dceru autem a ta že je s manželkou v nemocnici. Nevěděl jsem, jestli žije, tak jsem dost pil a moc jsem nevěděl, co dělám. Moc víc si nepamatuju," vypověděl u soudu Husák. Podle obžaloby si pak šel s domnělým viníkem vyřídit účty. Při rvačce chlapce několikrát udeřil do hlavy více než dvoukilovou cihlou. Chlapec ale většinu ran dokázal alespoň ztlumit rukama, načež oba odtrhli svědci incidentu.

Útočník často pil

I když chlapec hodně krvácel, vyléčil se. Obžalovaný si prý na incident nepamatuje, ale zároveň ho ani nepopírá. S alkoholem měl problémy už dříve, několikrát byl trestán za řízení v opilosti. Jeho známí policistům řekli, že po každé výplatě hodně pil, dokud mu nedošly peníze.

Kvůli úrazu hlavy navíc bral léky, které mohou být v kombinaci s alkoholem toxické. Po incidentu mu policisté naměřili v krvi 2,41 promile alkoholu. Žalobce případ vyhodnotil jako pokus o vraždu, která se v případě nezletilé oběti trestá 15 až 20 lety, případně i výjimečným trestem. Tolik ale žádat nebude.

"Budu požadovat trest na dolní hranici sazby, navíc není vyloučené, že by soud mohl jít dokonce pod ni," řekl. Část svědků včetně napadeného ve čtvrtek k soudu nedorazila a soudkyně je musí dát předvést policií. "Každopádně kvůli tomu bude nutné odročení," řekla novinářům. Na prosinec zatím další jednání nařízeno není.

Reklama

Výběr článků

Načítám