Hlavní obsah

Blažek podal v jedné z Krejčířových kauz stížnost pro porušení zákona

Právo, har
Praha

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve čtvrtek podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v jedné z kauz uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, v níž jde o únos podnikatele Jakuba K. Podle ministra chyboval Vrchní soud v Praze, když se před svým posledním rozhodnutím, kterým zrušil odsuzující verdikt, nezabýval tím, zda Krejčíř podal odvolání včas.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Ministerstvo nicméně přiznává, že výrok Nejvyššího soudu bude pouze akademický a na rozhodnutí odvolacího soudu nebude mít žádný vliv.

Obžaloba v kauze viní Krejčíře z toho, že v roce 2002 nařídil a zorganizoval únos Jakuba K., aby ho přinutil podepsat nevyplněné dokumenty a zároveň ho jako údajného policejního informátora postrašil. Městský soud v Praze mu za pokus o vydírání a zbavení osobní svobody v červnu 2010 uložil 6,5 roku vězení. Odvolací vrchní soud však koncem loňského listopadu verdikt v neveřejném zasedání zrušil a kauzu vrátil k novému projednání.

„V odůvodnění tohoto rozhodnutí se otázkou včasnosti podání odvolání obviněného vůbec nezabýval, ani nevysvětlil, proč nezkoumal, zda bylo odvolání podáno v zákonem stanovené lhůtě,“ sdělil Právu k podané stížnosti pro porušení zákona mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Odvolání bylo podáno o měsíc později

Z šetření, které provedlo Nejvyšší státní zastupitelství, podle něho vyplynulo, že advokátní kanceláři byl prvoinstanční rozsudek doručen 19. října 2010 a lhůta pro podání odvolání uplynula 27. října. Odvolání však bylo podle ministerstva podáno až 30. listopadu, tedy s víc než měsíčním zpožděním.

„Odvolací soud namísto, aby postupem podle trestního řádu objasnil, zda bylo odvolání podáno včas, v rozporu se zákonem rozhodl o zrušení rozsudku a vrácení věci nalézacímu soudu, ačkoli měl správně a v souladu se zákonem odvolání zamítnout,“ uvedl Hovorka.

Soudy se případem zabývají opakovaně. Pražský městský soud v září 2008 uložil Krejčířovi za vydírání a zbavení osobní svobody sedmiletý trest, vrchní soud verdikt v květnu 2009 potvrdil. Krejčíř pak ale podal dovolání a Nejvyšší soud koncem roku 2009 pravomocný rozsudek zrušil. Případ tak opět putoval k městskému soudu.

Jakub K. opět zmizel začátkem března 2005. Tentokrát se již ovšem neobjevil a soud ho v září 2007 prohlásil za mrtvého.

Reklama

Výběr článků

Načítám