Hlavní obsah

Šéf mladých konzervativců zmlátil řidiče, odvolací soud mu potvrdil podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Předseda Mladých konzervativců Jiří Fremr (ODS) ve čtvrtek neuspěl v odvolacím řízení u Krajského soudu v Plzni. Pětadvacetiletý šéf mládežnické organizace, která má úzké vazby na ODS, dostal letos v dubnu u okresního soudu dvouletou podmínku za napadení řidiče, kterého nejprve surově zbil a pak mu rozkopal auto. Odvolací soud rozsudek nyní potvrdil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Fremr (v popředí) v soudní síni.

Článek

Incident se stal v květnu 2010 v Plzni-Újezdě, kde Fremr zapíjel májku. Poté v opilosti napadl Miloše Knedlhanse, který skončil v nemocnici s utrženým stehenním svalem. Odsouzen byl za způsobení těžké újmy na zdraví, výtržnictví a poškozování cizí věci. Kromě toho mu soud nařídil zaplatit Knedlhansovi stotisícové odškodné.

„Se slovy „ty č…ku“ poškozeného nejprve udeřil, poté ho povalil na zem a kopal do něho. Pak šel k jeho vozidlu, které dalšími kopanci poškodil,“ popsal skutek státní zástupce Štefan Oravec.

Chytli jsme se, dali si pár pohlavků a pak sebou praštili na zem.
Odsouzený

Vše se odehrálo na silnici poblíž Fremrova bydliště. „Všiml jsem si, že po krajnici jdou dvě osoby. Byli to muž a žena. Když jsem je míjel, slyšel jsem křik. Tak jsem kousek od nich zastavil, stáhl okénko a ptal se, co se děje,“ vypovídal před soudem Knedlhans.

„Ten muž mi začal sprostě nadávat a pak se ozvala rána, jako když někdo praští pěstí do kapoty. Vystoupil jsem z auta a v tom okamžiku jsem byl napaden. Nejdříve jsem dostal několik ran, které jsem se snažil vykrýt. Pak do mne útočník prudce vrazil, že jsem spadl na zem. Následovaly jeden dva kopy,“ líčil napadení řidič.

Fremr tvrdil, že šlo o běžnou vesnickou šarvátku. „Chytli jsme se, dali si pár pohlavků a pak sebou praštili na zem. Protože jsem měl roztrženou mikinu a kalhoty, dostal jsem vztek. Vstal jsem, šel k tomu autu a kopl do něho. Byla to pitomost, stydím se za to,“ řekl Fremr u soudu.

Zavání to spiknutím vůči mému klientovi.
Obhájce

Zcela odlišně také popsal, co konfliktu předcházelo. „S kamarádkou jsme šli po silnici a kolem nás projelo rychle auto. Ona se lekla a vykřikla něco v tom smyslu, že ten blbec tady jezdí jako blázen. Řidič zastavil, vystoupil z auta a šel proti ní. Padly nějaké vulgarity, pak jsme se chytli a začali se prát,“ líčil událost Fremr.

Obhájce přišel se spiknutím

Ve své závěrečné řeči pak ještě zdůraznil, že to byl poškozený, kdo si útok začal. „Já jsem se jen bránil,“ prohlásil. Jeho advokát Libor Michalec označil verzi poškozeného za zveličenou a snažil se znevěrohodnit svědky, kteří ji potvrzovali. „Zavání to spiknutím vůči mému klientovi,“ řekl nakonec. Soudce ale verzi obžalovaného neuvěřil stejně jako výpovědím svědků obhajoby, kteří ji potvrzovali. „Byla to úmyslně nepravdivá tvrzení,“ uvedl soudce Boris Valový.

Mladí konzervativci se hlásí ke konzervativnímu a liberálnímu proudu české pravicové scény s důrazem zejména na svobodu a odpovědnost jednotlivce. Z jejich řad vzešli například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, primátor Plzně Martin Baxa nebo exministři Petr Gandalovič, Ivan Langer či Pavel Drobil.

Reklama

Výběr článků

Načítám