Hlavní obsah

Nelegální linka chrlila milióny cigaret denně, skončila ve šrotu

Právo, Radek Plavecký

Likvidace první v Čechách odhalené linky na nelegální výrobu cigaret začala ve středu v Rakovníku. Linka byla odhalena už před osmi lety v roce 2004. Tehdy skupina Čechů najala pracovníky z Bulharska, aby v tajně sestavené fabričce v Dubé na Českolipsku vyráběli cigarety.

Likvidace nelegální linky na cigaretyVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Několik měsíců jejich činnost sledovali kriminalisté a zajišťovali důkazy. Pak byli pachatelé zatčeni a nedávno také odsouzeni. Tři z nich dostali podmíněné tresty, jediný vyfasoval sedm let vězení, ale uprchnul.

Teprve nyní po vynesení pravomocných rozsudků je možné zlikvidovat stroje a vše, co výrobci používali. V Rakovníku proto ze strojů, které mohly produkovat až osm miliónů cigaret denně, vznikla hromada šrotu.

Foto: Matěj Říha, ČTK

Likvidace nelegální linky na výrobu cigaret v Rakovníku

První z řady nelegálních linek

„Tento stroj byl na svou dobu velmi kvalitní, jeho výkon byl asi na 60 procentech dnešních strojů,“ řekl Právu na místě odborník na nelegální trh s cigaretami.

Podle Jiřího Bartáka z celní správy přišel stát na daních kvůli nelegální výrobě a prodeji řádově o několik desítek miliónů korun. „Od roku 2004, kdy byla odhalena tato první nelegální výrobna na našem území, jsme do dnešní doby odhalili dalších 15 nelegálních linek,“ řekl Barták.

Foto: Matěj Říha, ČTK

Linka byla odhalena už před osmi lety v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám