Hlavní obsah

Elitní detektivové dopadli tři roky hledaného vyděrače, z bytu téměř nevycházel

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Pardubičtí policisté z oddělení cíleného pátrání dopadli 35letého vyděrače, který se víc než tři roky skrýval před nástupem do vězení. V pondělí ho v jednom pardubickém bytě zadržela zásahová jednotka. Muž v převleku za policistu vydíral spolu se svými kumpány v roce 2004 podnikatele.

Policisté zadrželi tři roky hledaného vyděračeVideo: Policie ČR, Novinky

 
Článek

Muž se od července 2009 skrýval na různých místech, než ho policisté vypátrali. „Zadržený od letošního září pobýval v samém centru Pardubic v pronajatém bytě. Vzhledem k tomu, že hledaný nevycházel téměř ven, muselo k jeho omezení na svobodě dojít přímo v bytě. Zásahová jednotka se za pomoci beranidla do bytu dostala a hledaného muže dopadla. Ten pak putoval v doprovodu policistů do věznice v Hradci Králové,“ řekla Novinkám mluvčí policie Jitka Vavřinová.

Bývalý vyděrač spolu s dalšími čtyřmi obžalovanými byl v roce 2008 odsouzen brněnským soudem a v červenci 2009 Vrchním soudem v Olomouci za vydírání podnikatelů. Muži se vydávali za policisty a s falešnými průkazy a jmény si vždy vytipovali bohatého podnikatele.

Tomu zavolal jeden z „elitních detektivů“ s tím, že má informace o tom, že podnikatele bude vydírat cizojazyčná mafie. Vyděšené oběti za několik hodin zavolal další z členů gangu a požadoval peníze, jinak hrozil rozřezáním celé rodiny.

Většina podnikatelů na tuto hru nepřistoupila, nebo se obrátila na pravé policejní složky. Jednou ale přeci jen vyděrači uspěli. Po podnikateli Jiřím Machalickém z Kutné Hory požadovali deset miliónů, nakonec ale slevili na miliónů pět. V květnu 2004 Machalický odjel do Prahy, kde v igelitové tašce předal požadovanou částku.

Reklama

Výběr článků

Načítám