Hlavní obsah

Zloději vybrali desítky bytů, stopy zametali pěnou na holení

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Skupina tří zlodějíčků půl roku vykrádala nemovitosti v Praze, odkud brala vše, co mělo nějakou cenu, a přitom likvidovala vybavení interiéru a ničila majetek. Svou činností, ať již odcizením věcí či jejich likvidací, způsobili téměř pětimiliónovou škodu. V jednom bytě, kam se dostali po hromosvodu, například postříkali stěnu a postel pěnou na holení. Údajně proto, aby zametli stopy.

Zásahová jednotka zatýká jednoho z bytařůVideo: Policie ČR

 
Článek

Trojice zlodějů ve věku 22, 24 a 45 let odstartovala sérii vykrádání už v červnu, kdy se vloupali do statku. Mimo jiné si vzali kulovnici, neprůstřelnou vestu, noční dalekohled prozatím nevyčíslené hodnoty nebo puškohled.

V srpnu si vyhlédli byt v Praze - Kobylisích, kde odcizili trezor se 100 tisíci a šperky v hodnotě 400 tisíc korun. Při tomto vloupání také začali s bezdůvodným ničením majetku. Rozbili například truhlíky s květináči, utrhali žaluzie, poškrábali a promáčkli starožitné obrazy, odřeli lak u klavíru a rozbili notebook.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené zlodějům při zadržení

„Dva z lupičů také na konci srpna odcizili v Praze 4 zaparkovaný a uzamčený motocykl v hodnotě téměř 300 tisíc korun a o několik hodin později vnikli do jednoho z bytů na okraji Prahy, odkud odcizili šperky a televizor,“ informovala Novinky mluvčí pražských policistů Jana Rösslerová.

„O dva dny později pak oba muži vyšplhali ve stejné obci po hromosvodu do bytu, kde odcizili elektroniku, peníze, zlaté pamětní mince a šperky v hodnotě téměř 50 tisíc korun,“ připojila jeden z dalších případů mluvčí. V tomto bytě zloději také postříkali pěnou na holení postel, stěnu a různé věci z koupelny a ložnice.

Foto: Policie ČR

Byt po řádění zlodějů

Zásahová jednotka dva muže zadržela na konci listopadu v Praze 7 a 8. Třetího muže dopadli kriminalisté už o měsíc dříve kvůli drogové trestné činnosti na Národní třídě. Kriminalisté, kteří na případu dále pracují, navíc zjistili, že muži mají na svědomí nejméně dalších dvacet vloupání, a škoda tak může dosáhnout až pěti miliónů.

„Vyšetřovatel muže obvinil z trestného činu krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a nedovolené ozbrojování, za což jim hrozí až desetileté vězení vzhledem ke škodě, kterou způsobili,“ doplnila mluvčí. Všichni skončili ve vazbě.

Foto: Policie ČR

Zásah proti jednomu z podezřelých mužů

Nejstarší zadržený Slovák má za sebou bohatou majetkovou kriminální minulost, kterou započal již ve 14 letech. Na dotaz kriminalistů, proč muži ničili vybavení bytů, zadržení uvedli, že chtěli zamést stopy.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené zlodějům při zadržení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám